Περπάτησαν επί 6 μήνες για να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στους Έλληνες. Μια πρωτοβουλία ακτιβιστών με εντελώς ειρηνικό και συμβολικό χαρακτήρα. Όμως το ελληνικό κράτος αντάμειψε τους φιλέλληνες με… συλλήψεις. Τα παιδιά του κινήματος March to Athens που έφτασαν στην Πλατεία Συντάγματος πριν από λίγες ημέρες, οδηγήθηκαν χθες στην Ευελπίδων με την κατηγορία της… υποβάθμισης φυσικού περιβάλλοντος και αντίστασης κατά της αρχής.

Στο μεταξύ όλοι μετέχουν σε οικολογικά κινήματα, οι μισοί εξ αυτών είναι μέλη της Greenpeace. Συνεπώς άνθρωποι με οικολογική συνείδηση… Ανάμεσα στους δεκαέξι συλληφθέντες, ήταν τρεις Γάλλοι, τέσσερεις Ισπανοί, τέσσερεις Έλληνες, ένας Ιταλός, ένας Πολωνός, μία Ελβετίδα και δύο Βέλγοι.

Τα περίπου 20 μέλη του κινήματος, ανάμεσα τους και ένας αρθρογράφος των Financial Times, ξεκίνησαν πεζοπορία στις 9 Νοεμβρίου, από την Νίκαια της Γαλλίας με προορισμό την Αθήνα για να συμμετάσχουν στην «Αγορά της Αθήνας», ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και περισυλλογής πάνω στο σύστημα και την κρίση. Φτάνοντας στην Ελλάδα, η πορεία τους ξεκίνησε από την Ηγουμενίτσα.

Μεταξύ άλλων πόλεων βρέθηκαν και στην Πάτρα, το Αγρίνιο και την Πρέβεζα… Στόχος τους δεν είναι άλλος από το να δείξουν μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις τους τα αδιέξοδα και του καπιταλιστικού συστήματος αλλά κυρίως των επιτηρήσεων στις οποίες υποβάλλονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Στην πλατεία Συντάγματος δεν στήθηκαν σκηνές, και κάποια βράδια φιλοξενήθηκαν σε διάφορα σπίτια.

Ενώ λοιπόν χθες βρίσκονταν ειρηνικά συγκεντρωμένοι στην Πλατεία -χωρίς σκηνές- οι αστυνομικοί, κατόπιν εντολής του Δημάρχου Αθηναίνων κ. Καμίνη, επιχείρησαν να τους απομακρύνουν, επικαλούμενοι την ανάγκη του καθαρισμού της πλατείας. Σε αυτό οι διαδηλωτές απάντησαν με παθητική αντίσταση τονίζοντας πως είναι συνταγματικό δικαίωμα ως πολίτες της Ε.Ε να βρίσκονται εκεί και να διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, για να τους μεταφέρει εν συνεχεία στην ΓΑΔΑ. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν σήμερα προσωρινά ελεύθεροι, αφού η δική αναβλήθηκε για τις 23 Μαΐου «λόγω τις απουσίας των αστυνομικών που ήταν κατά το κατηγορητήριο οι μοναδικοί μάρτυρες».

Μιλώντας με έναν από τους δικηγόρους υπεράσπισης των μελών του κινήματος, τον κ. Δημήτρη Καραμήτσα, έκανε λόγο για απροκάλυπτη βία αστυνομικών απέναντι στους συλληφθέντες. «Ασκήθηκε από τους αστυνομικούς βία και κατά τη σύλληψη και μέσα στην Ασφάλεια. Υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν τον τρόπο με τον όποιο συλλαμβάνονται».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σύλληψης, σύμφωνα με τον κ. Καραμήτσα, «οι αστυνομικοί τραβώντας μια κοπέλα από την μπλούζα, της την έσκισαν, αφήνοντας την με το εσώρουχο της» λέει και συνεχίζει: «δεν έλειψαν και τα περιστατικά βίας μέσα στην Ασφάλεια, ενώ δεν αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες, αλλά ούτε δόθηκε φαγητό και νερό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλησε να δει την εισαγγελέα υπηρεσίας για να υποβάλλει αίτημα ιατροδικαστικής εξέτασης συλληφθέντων, λόγω των καταγγελλόμενων ξυλοδαρμών και της παράνομης βίας, ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό. «Στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί πειθαρχική αναφορά στον Αρειο Πάγο» διατείνεται ο κ. Καρμήτσας. Οι ακτιβιστές είχαν προγραμματίσει να φύγουν σήμερα, από την Αθήνα, επέστρεψαν όμως στην Πλατεία Συντάγματος, όπου και θα παραμείνουν…

Αρχές και θέσεις της πρωτοβουλίας MARCH TO ATHENS:

«Οι αξίες που ενώνουν τις διάφορες πορείες είναι η οριζόντια οργάνωση, η ενεργή συμμετοχή, η μη-βία και η συμπερίληψη. 'Έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε τις συνελεύσεις και τη λήψη των αποφάσεων με συναίνεση, ασκώντας έτσι την Άμεση Δημοκρατία. Κάνουμε αυτή την πορεία για να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βγει στους δημόσιους χώρους και να συγκεντρωθεί, να μιλήσει για πολιτική και να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του.

Κάνουμε αυτήν την πορεία για να προτείνουμε και να μάθουμε, για να εμπνεύσουμε και να εμπλουτιστούμε, για να μιλήσουμε και να ακούσουμε, να δώσουμε και να πάρουμε. Μεταφέρουμε ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας. Πάνω από όλα θέλουμε να συμμετάσχουμε στη Διεθνή Αγορά για να συντονιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, για να ετοιμάσουμε κοινά σχέδια, να αντιμετωπίσουμε μαζί τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη για όλους. Περπατάμε για ένα κόσμο με αξιοπρέπεια. Όλοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε στην ουτοπία».

protothema.gr