Αυτό διαπίστωσε μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έκανε τεστ αίματος σε περίπου 500 παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Πάνω από το 50% είχαν στο αίμα τους ίχνη κοτινίνης, της χημικής ουσίας που παράγεται στον οργανισμό, όταν αυτός εκτεθεί στη νικοτίνη του τσιγάρου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι το 55% των δειγμάτων αίματος των παιδιών βρέθηκαν θετικά για την κοτινίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου τις προηγούμενες τρεις έως τέσσερις μέρες. Όμως μόνο το 13% των γονιών τους παραδέχτηκαν ότι το παιδί τους είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Τα παιδιά είναι θύματα του παθητικού καπνίσματος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνειδητοποιούν οι γονείς και αυτό φαίνεται στο αίμα τους, όπως δείχνει η νέα μελέτη.

Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους εκτίθενται μόνο όταν βρίσκονται δίπλα σε κάποιον που καπνίζει, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα ζώντας σε ένα κτίριο (όπως μία πολυκατοικία) όπου πολλοί καπνίζουν ή περνώντας ώρα σε ένα δωμάτιο όπου πρόσφατα κάποιος είχε καπνίσει.

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδες κ.α.

ygeianews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook