Η Επιτροπή Διαχείρισης αποφάσισε την Τετάρτη 16 Μαΐου να ανοίξει νέα αποθεματοποίηση για 100.000 τόνους παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου, και για μέγιστη διάρκεια 180 ημερών. Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε μετά από σχετική πρόταση της Κομισιόν, λόγω των χαμηλών τιμών που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει δύο προκηρύξεις (με προθεσμίες υποβολής προσφορών τις 5 και 19 Ιουνίου). Η αποθεματοποίηση απευθύνεται σε όλα τα ελαιοπαραγωγικά κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία).

Η απόφαση θα δημοσιευτεί προσεχώς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ο επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος δήλωσε σχετικά: «Η Κομισιόν και πάλι αποφάσισε να ενεργοποιήσει την ιδιωτική αποθεματοποίηση για να αντιμετωπίσει τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα της ελαιοκομίας. Πέραν τούτου, στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στην αντιμετώπιση των μεσο- και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου».

Αν και τα αποτελέσματα του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, λόγω των ιδιαιτεραιοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου, ωστόσο, η παραπάνω κίνηση μπορεί να θεωρηθεί θετική ως προς τη δημιουργία γενικότερων ενεργειών που θα ωθήσουν στην άνοδο των τιμών παραγωγού. Όπως επισήμανε μάλιστα, προ ημερών ο επίτροπος Τσιόλος, θα πρέπει να αναθεωρηθούν γενικότερα οι πολιτικές που αφορούν τον τομέα της εμπορίας και μεταποίησης του ελαιολάδου, ώστε ο παραγωγός να καρπώνεται μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.


Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων τριών ετών και στις τρεις κύριες χώρες παραγωγής σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου για τις τιμές στις τρεις κύριες χώρες παραγωγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σημείωσαν πτώση κατά 12% στην Ισπανία (1,77 ευρώ/κιλό), κατά 5% στην Ελλάδα (1,84 ευρώ/κιλό) και κατά 38% στην Ιταλία (2,40 ευρώ/κιλό). Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σταθεροποίηση των τιμών στα παραπάνω επίπεδα που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από τον Οκτώβριο του 2009.

Ανάλογη είναι η εικόνα για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο με τις τιμές να σημειώνουν πτώση κατά 4% στην Ισπανία (1,69 ευρώ/κιλό) και κατά 6% στην Ιταλία (1,80 ευρώ/κιλό). Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία. Οι τιμές αυτές είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας τριετίας.


Με πληροφορίες απο agronews.gr και agrotypos.gr