Τελευταία ενημέρωση 17:02

Δραματικές εξελίξεις, με 3 νεκρούς, εκτυλίχθηκαν μεταξύ 11 και 3 το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, κατά τη διάρκεια του κατάπλου του \”ΙΟΝΙΑΝ ΚING\”, που μετέφερε σύμφωνα  με τα επίσημα στοιχεία 1288 Ασιάτες υπήκοοι από τη μαρτυρική Λιβύη.

Λόγω της απόγνωσης, μόλις είδαν τα φώτα του Λιμανιού της Σούδας, 48 υπήκοοι του Μπαγκλαντές πήδησαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα 2 από αυτούς  να πνιγούν αμέσως, ενώ ένας ακόμη να χάσει τη ζωή του, πριν ακόμα τον παραλάβει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ενώ γίνονταν προσπάθειες να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αμέσως στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση από το Λιμενικό Σώμα, που κατάφεραν να περισυλλέξουν 29 από αυτούς και να τους μεταφέρουν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

25 από αυτούς νοσηλεύονται ήδη στο Νοσοκομείο, ενώ 4 μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Σούδας ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν ταλαιπωρημένοι στο \”IONIAN KING\”.

Σκάφη του Λιμενικού περιπολούν διαρκώς στο Λιμάνι, ενώ στις έρευνες μετέχουν Super Puma, σκάφη και άνδρες του πολεμικού ναυτικού, στο χώρο αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εντοπίσουν ακόμα 11 άτομα που αγνοούνται. Εκτεταμένες έρευνες γίνονται και στην περιοχή του Βλητέ για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.

Οι υπήκοοι του Μπαγκλαντές παραμένουν στο πλοίο κάτω από δρακόντεια μέτρα φρούρησης, ενώ για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε λίγο πρόκειται να ξεκινήσει για τη διαχείριση της κρίσης ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπό τον γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αθ. Καρούντζο, ενώ από τη πρώτη στιγμή στο Νοσοκομείο Χανίων, βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Αποστόλης Βουλγαράκης.

Δηλώσεις του Πρέσβη του Μπαγκλαντές

Ο πρέσβης του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα τόνισε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την συνδρομή των Ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενημέρωση από Αερολιμενάρχη Χανίων

Στις 5:10 σήμερα το απόγευμα θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χανίων  \”Ι. Δασκαλογιάννης\” το πρώτο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τους πρώτους μετανάστες από το Μπαγκλαντές, ενώ στις 5:55 θα προσγειωθεί και το δεύτερο αεροσκάφος. Την επιχείρηση συντονίζει προσωπικά, ο Αερολιμενάρχης Χανίων κ. Σταύρος Καστρινάκης.

Σε πρώτη φάση θα αναχωρήσουν με 2 τζάμπο 954 άτομα ενώ την Τρίτη τα ξημερώματα θα αναχωρήσουν oi υπόλοιποι που βρίσκονται στο \”Ionian Spirit\”. Την οργάνωση της επιχείρησης έχει η γνωστή εταιρία Daewoo , εργαζόμενοι της οποίας ήταν οι μετανάστες στην Λιβύη ενώ η όλη επιχείρηση γίνετε κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας.

Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία

Στις 15:45 αναχώρησαν από το λιμάνι της Σούδας τα δύο πρώτα πουλμάν που θα μεταφέρουν τους πρώτους μετανάστες στο αεροδρόμιο Χανίων. Μετά από 20 λεπτά, γύρω στις 16:10 το μεσημέρι αναμένεται να αναχωρήσουν και άλλα τρία λεωφορεία.

Εντόπισαν 5 ζωντανούς μετανάστες

Αργά το μεσημέρι, άνδρες του λιμεναρχείου και Αστυνομικοί εντόπισαν πέντε μετανάστες στη περιοχή της Διεύθυνσης Ναυτικών όπλων στο Βλητέ Σούδας. Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, προσανατολίζεται να συνεχίσει τις έρευνες για όσο χρειαστεί ακόμα και μετά τη Δύση του Ηλίου.

Καλά στην υγεία τους οι μετανάστες

Σύμφωνα με το Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων Χαράλαμπο Δουλγεράκη, όσοι μετανάστες νοσηλεύονται στο ίδρυμα, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ματαιώθηκε το Καρναβάλι της Σούδας

Την ίδια ώρα, τη βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό συμβάν εξέφρασε ο Δήμαρχος Χανίων Εμμ. Σκουλάκης και ζήτησε να προβληματιστούμε όλοι μαζί για την απόγνωση αυτών των ανθρώπων.

Ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται το Καρναβάλι της Σούδας λόγω του τραγικού γεγονότος με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Σκληρή αντίδραση του ΠΑΜΕ

Το νέο έγκλημα του πνιγμού, στο λιμάνι της Σούδας, τριών μεταναστών από το Μπαγκλαντέζ και των 16 αγνοούμενων είναι προϊόν της εγκληματικής πολιτικής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που θεωρούν τους μετανάστες φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και φυσικά της Ιμπεριαλιστικής πολιτικής εξ αιτίας της οποίας οι λαοί εξωθούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook