Συνεχίζονται οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών με χαμηλούς ρυθμούς. Τέλειωσαν ουσιαστικά οι εξαγωγές πορτοκαλιών ποικιλίας Νάβελ. Ξεκίνησε από Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να μην παρουσιάζουν καταναλωτικό ενδιαφέρον.

 Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι χαμηλή και λόγω της κυκλοφορίας επιτραπέζιων ποικιλιών από ανταγωνιστικές χώρες (Ισπανία). Οι τιμές για κατάλληλα προς εξαγωγή προϊόντων (κυρίως από Αιτωλοακαρνανία) βρίσκονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους των ελεγκτικών αρχών, ειδικά στην Λακωνία, για την καλή εμφάνιση των εξαγόμενων προϊόντων και τα σωστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (όχι εξαγωγή ξινών). 

Υπενθυμίζουμε την καταγγελία Δήμαρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη για εξαγωγή «παγωμένων» πορτοκαλιών. Στο έγγραφό του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ζητάει την άμεση ενεργοποίηση των φυτοϋγειονομικών μηχανισμών ώστε να σταματήσει η διάθεση των παγωμένων πορτοκαλιών στις αγορές του εξωτερικού και ταυτόχρονα μέριμνα και κίνητρα από την Πολιτεία έτσι ώστε η ζημιωθείσα από τον παγετό παραγωγή να ελεγχθεί άμεσα, να αποζημιωθεί και να μην οδηγηθεί στον εμπορικό τομέα και δη στον εξαγωγικό. 

Στο μεταξύ οι εξαγωγές φράουλας εξακολουθούν να έχουν καλή πορεία και οι προοπτικές είναι καλές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 26/2 – 4/3/2011, είναι οι εξής: 

Μανταρίνια: 36.145 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 27.110 τόνων 

Πορτοκάλια: 157.045 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 147.294 τόνων 

Λεμόνια: 358 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 139 τόνων 

Γκρέιπ φρουτ: 176 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 204 τόνων 

Ακτινίδια: 35.336 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 35.227 τόνων 

Αγγούρια: 13.579 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 15.865 τόνων 

Μήλα: 16.753 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 5.201 τόνων 

Οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου εξαγωγέων INCOFRUIT – HELLAS αναφέρουν ότι οι εξαγωγές πορτοκαλιών υπερβαίνουν τους 200.000 τόνους και μανταρινιών τους 48.000 τόνους.