Σενάρια σε τεχνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της διάχυσης της κρίσης που θα δημιουργούσε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχει καταρτίσει το ΔΝΤ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη δήλωσε πως έχει υπάρξει τεχνική προετοιμασία στο Ταμείο για όλα τα δυσμενή σενάρια στην ζώνη του ευρώ.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν σχέδια του Ταμείου για περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το στέλεχος του Ταμείου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Αυτή είναι η αποστολή μας» και παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις την Τετάρτη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ολλανδική τηλεόραση.

Σε άλλη ερώτηση για την επιστροφή του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα, δήλωσε πως το κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και όχι πριν τις εκλογές.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει δάνειο γέφυρα σε περίπτωση που τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος στερέψουν, είπε πως στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής η Ελλάδα έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση.

Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, είπε πως η ΕΚΤ έχει περιθώρια για μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της και τη λήψη μη συμβατικών μέτρων.

Επανέλαβε δε τις τέσσερις βασικές προτάσεις πολιτικής που συνοψίζονται στην ενίσχυση του τείχους προστασίας της ΕΕ, στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και στην μεγαλύτερη σύγκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με καλύτερη διαχείριση του κινδύνου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook