Το πρώτο μετεκλογικό γκάλοπ που δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έρχεται από την Marc και παρουσιάστηκε στις 19.00 το βράδυ, στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Πρόκειται και για την πρώτη δημοσκόπηση μετά το οριστικό ναυάγιο των προσπαθειών για συγκρότηση κυβέρνησης και το οποίο δείχνει άνοδο των τριών πρώτων κομμάτων σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν λάβει στις εκλογές αλλά και που- αντίθετα με τις δημοσκοπήσεις που είχαν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας - αναδεικνύει σε πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία.

Με βάση τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,1% των ψηφοφόρων, ενώ ακολουθεί με 23,7% ο ΣΥΡΙΖΑ και με 14,9% το ΠΑΣΟΚ. Είναι, όπως προαναφέραμε, ενισχυμένα και τα τρία πρώτα κόμματα, ενώ αντιθέτως όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις υποχωρούν.

Συγκεκριμένα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου από το διψήφιο ποσοστό των εκλογών υποχωρούν στο 8%, το ΚΚΕ στο 5,8% και η Χρυσή Αυγή στο 4,8%, ενώ αντιθέτως διατηρεί τις δυνάμεις της με 6,3% η Δημοκρατική Αριστερά.

Έδαφος σε σχέση με τον στόχο του 3% για είσοδο στη Βουλή φαίνεται να χάνουν τόσο η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη όσο και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, καθώς συγκεντρώνουν το 1,6% και το 1,5% αντιστοίχως.

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, το ότι η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου εμφανίζεται με ποσοστό 2%, δηλαδή υψηλότερα της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ΛΑΟΣ, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Οικολόγους Πράσινους οι οποιοι εμφανίζονται με το 1,8% των ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έχει διεξαχθεί μεταξύ 16ης και 17ης Μαίου σε δείγμα από 1027 νοικοκυριά.