«Επίσημη πρώτη» την Πέμπτη για το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας με πρώτη πράξη τη μείωση κατά 30% στις αποζημιώσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των υπουργών του κυβερνητικού σχήματος, βάσει της προεκλογικής δέσμευσης που είχε αναλάβει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για μία «υποδειγματική» εκτελεστική εξουσία.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να δεκτός την Παρασκευή από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το Λευκό Οίκο πριν μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ, 100 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον, για να μετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G8 το ίδιο βράδυ, καθώς και το Σάββατο.

Αναμένεται επίσης την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Σικάγο, το πολιτικό προπύργιο του κ. Ομπάμα, για να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η σύντροφος του Ολάντ, δημοσιογράφος Βαλερί Τριερβελέρ είναι προσκεκλημένοι σε όλες τις επίσημες παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Μισέλ Ομπάμα, και το γεγονός ότι δεν είναι παντρεμένη με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μείωση μισθών στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Πέμπτης, με τη συζήτηση του ιδιαίτερα συμβολικού μέτρου σε περίοδο κρίσης για τη μείωση του μισθού των υπουργών και του αρχηγού του κράτους.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό έφτασε πρώτος, ακολουθούμενος ύστερα από λίγα λεπτά από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τη Γαλλομαροκινή Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και τους άλλους υπουργούς που μοίραζαν χαμόγελα και πόζαραν πρόθυμα στους φωτορεπόρτερ και τις κάμερες.

Αναφερόμενος στη μείωση του μισθού των υπουργών, ο Ερό είχε εξηγήσει την Τετάρτη ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα αφού η κρίση απαιτεί θυσίες από τους Γάλλους και στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν τα μέλη της κυβέρνησης.

Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, το 2007, στην προεδρία της χώρας, η αποζημίωση του προέδρου αυξήθηκε κατά 170% από τα 7.000 στα 19.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κατά την προεκλογική περίοδο ο Ολάντ υποσχέθηκε να μειώσει το ποσό της αποζημίωσης που λαμβάνουν ο ίδιος και οι υπουργοί του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook