Νέο πλήγμα δέχεται, εν μέσω πολιτικής αστάθειας, η ελληνική οικονομία, καθώς η Fitch γνωστοποίησε το βράδυ της Πέμπτης την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ξένο και τοπικό νόμισμα υποβάθμισε σε \”CCC\” από \”B-\”  .

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει πως η υποβάθμιση της Ελλάδας απεικονίζει το αυξημένο ρίσκο η χώρα να μην καταφέρει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. \”Η ισχυρή στήριξη των κομμάτων που τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου και η επακόλουθη αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, υπογραμμίζει την απουσία της δημόσιας αλλά και πολιτικής στήριξης του προγράμματος των 173 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ\”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που μετά τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανή. Και προσθέτει ότι μια έξοδος της χώρας θα σηματοδοτούσε μία γενικευμένη κήρυξη χρεοκοπίας για τους κατόχους ομολόγων στον ιδιωτικό και στον επίσημο τομέα, παρά την πρόσφατη σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αποδεικνύει πως, τελικά, η μεγάλη και συνεχιζόμενη πτώση της ελληνικής χρηματοιστηριακής αγοράς από την προηγούμενη εβδομάδα, πέραν του ότι απεικόνιζε το ρευστό πολιτικό σκηνικό, \”έκρυβε\” και μία ακόμη αρνητική είδηση στο μέτωπο της οικονομίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook