Πλέον του 20% υποχώρησε την Πέμπτη η μετοχή της ισπανικής Bankia -ανεβάζοντας έτσι την πτώση της τελευταίας εβδομάδας στο 30%- εξαιτίας αναφορών στον ισπανικό Τύπο πως οι καταθέτες της τράπεζας προχώρησαν σε αθρόες αναλήψεις παρά την πρόσφατη απόφαση για κρατικοποίησή της.

Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε πως η τράπεζα έχει πέσει θύμα «εφόδου καταθετών». Η διοίκηση της ίδιας της τράπεζας καθησύχασε πως οι αναλήψεις κινούνται στα συνηθισμένα επίπεδα -μηνύματα όμως που φαίνεται πως αγνόησε το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Το σχετικό δημοσίευμα υποστήριζε πως οι καταθέσεις στην Bankia μειώθηκαν κατά ένα δισ. ευρώ από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μετατρέψει τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τη μητρική της τράπεζας σε κοινές μετοχές -παίρνοντας έτσι, εμμέσως, το 45% της Bankia.

Από την αρχή του Μαΐου, η μετοχή της Bankia έχει χάσει το 52% της αξίας της. O φόβος για την κατάσταση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα ενισχύει και την ανησυχία για την ίδια την Ισπανία -η οποία μπορεί να «λυγίσει» εάν χρειαστεί να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, όπως είχε περίπου συμβεί με την Ιρλανδία.