Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα βρεθεί και πάλι από την Τρίτη η Πορτογαλία, καθώς θα ξεκινήσει η τέταρτη αποστολή αξιολόγησης της χώρας σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που οφείλει να λάβει σε αντάλλαγμα για το δάνειο που της χορηγήθηκε πέρσι.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας η αποστολή των εκπροσώπων της τρόικας θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως και στις τρεις προηγούμενες αξιολογήσεις, η τρόικα θα αναλύσει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το έργο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και το πρόγραμμα των επόμενων τριμήνων, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για να λάβει το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ η Λισαβόνα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα λιτότητας και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών, με σκοπό να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της και να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτίμησαν ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας βρίσκεται σε καλό δρόμο αν και υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εν τω μεταξύ, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας εκτίμησε την Πέμπτη ότι μόνο η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, θα προστατέψει τη χώρα από τη μετάδοση της κρίσης.