Ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σταλούν τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009 τα οποία, είναι μεν έτοιμα από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά υπό την προοπτική της κάλπης είχαν μείνει στα αζήτητα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης και υπό την πίεση της αύξησης των εσόδων, αποφασίστηκε η άμεση αποστολή τους.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ανακοίνωση από το μέγαρο Μαξίμου, με την οποία ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο σπεύδει να διαψεύσει φήμες που κυκλοφόρησαν για την χρονική επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι \”στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε πράγματι συζήτηση για την κατάσταση της Οικονομίας και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ενημερώσει λεπτομερώς, σύντομα, για την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αφού προηγουμένως λάβει αναλυτικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επισημάνθηκε επίσης ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν πρέπει να δείξει σημάδια χαλαρότητας –όπως συνήθως συμβαίνει σε προεκλογικές περιόδους– ειδικά στις παρούσες συνθήκες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά και στο ΕΤΑΚ, δίχως να υπάρξει αναλυτική εξέταση του θέματος και δίχως να δοθεί οιαδήποτε συγκεκριμένη εντολή από τον Πρωθυπουργό στον υπουργό Οικονομικών. Επίσης δεν συζητήθηκε το ζήτημα της χρονικής επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων.

Η ΓΓΠΣ είναι έτοιμη να αποστείλει συνολικά 270.000 ραβασάκια προς ισάριθμους φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009 ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Μετά τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν ραβασάκια για :

Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Όσον αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων πάντως, το λεγόμενο «χαράτσι» οι φορολογούμενοι θα ηρεμήσουν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές καθώς όπως λένε στελέχη της ΔΕΗ, οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι χωρίς χαράτσι (για το 2012) και οι επιβαρύνσεις θα επανέλθουν – αν δεν καταργηθούν από τη νέα κυβέρνηση όταν προκύψει- μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

www.euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook