\"Yamaha
 \"\"\"\"\"\"


Καινούρια πορεία χαράζει η εμπορική σειρά Fazer της Yamaha με κινητήρα 800κ.εκ.

Τους τελευταίους μήνες η Yamaha έδινε στην δημοσιότητα φειδωλές πληροφορίες σχετικά με τα καινούρια Fazer8 και FZ8, στην αρχή με φωτογραφία των προβολέων και αργότερα με μία ολόκληρη. Τελικά αποκάλυψε επίσημα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών μοντέλων.

Πρόκειται ουσιαστικά για τους αντικαταστάτες της σειρά FZ6, η οποία από το 1998 που πρωτοπαρουσιάστηκε έχει πουλήσει 250.000 μοτοσικλέτες. Η Yamaha όμως αντί να εξελίξει τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα προχώρησε σε διαφορετικό δρόμο. Αποφάσισε να τοποθετήσει ένα νέο κινητήρα 779κ.εκ Οι μοτοσικλέτες με κινητήρες 1.000 και 600κ.εκ. έχουν δημιουργηθεί κυρίως με γνώμονα τις αγωνιστικές κατηγορίες και απαιτήσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και στις συνθήκες του δρόμου.

Επομένως κρίθηκε ότι ένας ενδιάμεσος κυβισμός θα ήταν ο καταλληλότερος.


Τα καλύτερα δύο κόσμων

Καταρχήν το Fazer8 είναι η έκδοση με το μισό φαίρινγκ και το FZ8 η γυμνή. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι παρόμοια. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 779κ.εκ είναι νέος και έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην ροπάτη λειτουργία χωρίς όμως να λείπει και η απαραίτητη δύναμη. Η Yamaha ανακοινώνει απόδοση 106 ίππων στις 10.000 στροφές και ροπή 8.4 χλγμ στις 8.000. Στόχος είναι να επιτευχθεί η ευκολία στην χρήση που προσφέρει ένας κινητήρας 600κ.εκ. με την παραπάνω δύναμη ενός 1.000.

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο δύο δοκών και η εικόνα συμπληρώνεται από το ψαλίδι με την ενισχυτική γέφυρα. Στον τομέα των αναρτήσεων συναντούμε μπροστά ένα ανεστραμμένο πιρούνι 43χλστ και πίσω μονό αμορτισέρ με μοχλισμό. Οι τετραπίστονες μονομπλόκ δαγκάνες μπροστά αναλαμβάνουν για το ασφαλές φρενάρισμα, ενώ θα υπάρχει και έκδοση με ABS.

cityauto.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook