Με το Βραβείο Καρλομάγνου τιμήθηκε την Πέμπτη στο Άαχεν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, \”για την συμβολή του στην υπέρβαση της διαίρεσης της Γερμανίας και της Ευρώπης και σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην σταθεροποίηση της Νομισματικής Ένωσης\”. Το βραβείο του παρέδωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τιμηθείς ο ίδιος με το Βραβείο το 2006.

Το Βραβείο Καρλομάγνου θεσπίστηκε το 1949 από τον Κουρτ Πφάιφερ, με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο είναι η Άγκελα Μέρκελ (2008), ο Μπιλ Κλίντον (2000), ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β\’ (2004), ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (1955), ο Ρομπέρ Σουμάν (1958), ενώ από την Ελλάδα το Βραβείο έχει απονεμηθεί στο Κωνσταντίνο Καραμανλή (1978), προκειμένου να σηματοδοτηθεί το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το Βραβείο δεν απονεμήθηκε δέκα φορές ως τώρα, επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η κατάλληλη προσωπικότητα, ενώ το 2002 δεν τιμήθηκε πρόσωπο, αλλά αντικείμενο–το ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook