Στα 38 δολάρια -που αντιστοιχούν στο ανώτατο άκρο του εκτιμώμενου εύρους τιμών- τιμολόγησε το Facebook την αρχική δημόσια εγγραφή του, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα χρηματιστηριακό ντεμπουτο 16 δισ. δολαρίων. Η αξία της εταιρείας αποτιμάται στα 104 δισ. δολάρια.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της δημοφιλούς ιστοσελίδας θα ξεκινήσει την Παρασκευή στον Nasdaq υπό το σύμβολο \”FB\”. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Facebook είχε αυξήσει το εύρος διακύμανσης της τιμής της IPO στα 34-38 δολάρια ανά μετοχή από 28-35 δολάρια ανά μετοχή προηγουμένως, χάρη στη μεγάλη επενδυτική \”όρεξη\” για τη δημόσια προσφορά. 

Παράλληλα η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών. Συγκεκριμένα θα διαθέσει 180 εκατ. νέες μετοχές και επιπλέον 241,2 εκατ. μετοχές που θα διαθέσουν προς πώληση οι υφιστάμενοι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και ο συνιδρυτής Mark Zuckerberg. Η τιμή της IPO θα αυξήσει εν μια νυκτί την περιουσία του 28χρονου κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά την IPO η αξία της εταιρείας θα εξισωθεί σχεδόν με την αξία της Amazon, ενώ θα ξεπεράσει την αξία άλλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Hewlett Packard και η Cisco Systems. H βασική ανταγωνίστρια Google έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 203 δισ. δολαρίων και δέκα φορές περίπου τα ετήσια έσοδα της Facebook.

Το αρχικό εύρος τιμολόγησης αποτιμούσε την αξία του Facebook στα 77-96 δισ. δολάρια, ενώ με τις νέες τιμές η αξία της εταιρείας ενδέχεται να φτάσει τα 93-104 δισ. δολάρια.

Βασικοί ανάδοχοι της IPO είναι η Morgan Stanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs. Αν αύριο το ζητούμενο ποσό αντληθεί, τότε η Facebook θα έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη IPO στο χώρο της τεχνολογίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία των ΗΠΑ, πίσω από αυτή της Visa.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook