Νέα έρευνα για την αγορά ηλιακής ενέργειας υποστηρίζει πως τα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV) θα πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών της τάξης των 630 εκατ. δολαρίων το 2022 από 4,6 εκατ. δολάρια σήμερα, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη από 1300%.

Η εκτόξευση των οργανικών φωτοβολταϊκών κατά την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με την έκθεση της IDTechEx οφείλεται στους εξής παράγοντες:
α) στον άρτιο συντελεστή μορφής,
β) στην καλή απόδοση σε συνθήκες φωτισμού εσωτερικού χώρου,
γ) χαμηλά κεφαλαιουχική επένδυση και
δ) δυνητικά πολύ χαμηλά κόστη παραγωγής ενέργειας χάρη στη χρήση εκτυπώσιμων πλαστικών.

Οι παραπάνω ιδιότητες των οργανικών φωτοβολταϊκών τους επιτρέπει όχι μόνο να στοχεύσουν στις υπάρχουσες αγορές, αλλά και να δημιουργήσουν νέες, προτείνοντας λύσεις σε ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί.

Για παράδειγμα, τα οργανικά φωτοβολταϊκά εχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε ένα πλήθος χρήσεων παρέχοντας μια “έξυπνη” και “καθαρή” ενεργειακή λύση: αυτοκίνηση, αφίσες-εκτυπώσεις, ρούχα, παπούτσια, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια χειρός, παιχνίδια, εφαρμογές παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου για τον αναπτυσσόμενο κόσμο και ενσωμάτωση σε κτηριακές εφαρμογές.

Ωστόσο υπάρχουν και μειονεκτήματα. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της τεχνολογίας OPV η αποδοτικότητα είναι χαμηλή, παρότι ο ενεργός ημιαγωγός μπορεί να συνθεθεί από διαφορετικά μοριακά και πολυμερή υλικά.

Επίσης, η διάρκεια ζωής τους ανέρχεται σε δύο με τρία χρόνια μόλις, ενώ τα βασικά υλικά κατασκευής παράγονται σε μικρές ποσότητες με αποτέλεσμα η τιμή τους να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι, παρότι δεν προβλέπεται να κυριαρχήσουν στην αγορά ηλιακής ενέργειας, τα οργανικά φωτοβολταϊκά αναμένεται να αποτελέσουν μια ξεχωριστή, εξειδικευμένη αγορά από μόνα τους.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook