Συνολικά 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιαπωνία τα τελευταία δέκα χρόνια καταναλώνοντας το παραδοσιακό τοπικό έδεσμα «fugu».

Πρόκειται για ένα είδος ψαριού το οποίο είναι τόσο δηλητηριώδες που εάν ο σεφ δεν το επεξεργαστεί σωστά, το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί κυριολεκτικά θανατηφόρο για τον πελάτη.

Μάλιστα μέχρι πρόσφατα όσα εστιατόρια ήθελαν να περιλαμβάνουν στο μενού τους fugu, έπρεπε δια νόμου να έχουν σεφ, με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο είδος ψαριού. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκέφτεται πλέον να «ελαφρύνει» τους περιορισμούς και να επιτρέψει ακόμα και σε απλούς σεφ-που δεν έχουν άδεια για fugu-να το μαγειρεύουν.

Όπως ήταν φυσικό μια τέτοια απόφαση εξόργισε τους εξειδικευμένους σεφ ,οι οποίοι και προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως εάν κάτι τέτοιο ισχύσει, ο αριθμός των δηλητηριάσεων από fugu θα αυξηθεί δραματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του fugu ξεκινάει από 100 ευρώ το κομμάτι.