Παρουσία δεκάδων χιλιάδων κόσμου και πολλών επισήμων έγιναν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Αντίποδες 2011 από τον πρωθυπουργό της Πολιτείας της Βικτώριας Τεντ Μπέιλιου, το Σάββατο το βράδυ, στον ελληνικό δρόμο της Μελβούρνης, την οδό Λόνστντεϊλ, τμήμα της οποίας έχει κλείσει αυτό το σαββατοκύριακο για το καθιερωμένο ετήσιο ελληνικό \”Γλέντι\”.

Ο κ. Μπέιλιου κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ Αντίποδες, παρουσία εκπροσώπων της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης, βουλευτών ελληνικής καταγωγής, του δημάρχου Μελβούρνης και της νέας Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Μελβούρνη.

Οι δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που κατέκλυσαν την οδό Λόνσντεϊλ, απόλαυσαν τη συναυλία των συγκροτημάτων \”Τα παιδιά από την Πάτρα\” και \”Ζig Ζag\”, που βρίσκονται στη Μελβούρνη για το Φεστιβάλ. Στην υπέροχη βραδιά συνέβαλε επίσης και η καλοκαιρία που επικρατεί τις ημέρες αυτές στη Μελβούρνη.

Τόσο ο κ. Μπέιλιου όσο και οι άλλοι ομιλητές εξήραν την προσφορά της Ελλήνων μεταναστών στην αυστραλιανή κοινωνία, λέγοντας ότι οι Ελληνοαυστραλιανή παροικία είναι από τις πιο δραστήριες στην πολυπολιτισμική Αυστραλία. Ο κ. Μπέιλιου ανακοίνωσε επίσης πως του χρόνου η κυβέρνηση θα αυξήσει την χορηγία της προς το Φεστιβάλ Αντίποδες, καθώς το εν λόγω Φεστιβάλ κλείνει 25 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος το «Γλέντι» έχει αποκριάτικο χαρακτήρα και γιορτάζεται το ελληνικό καρναβάλι, με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα και παροικιακούς οργανισμούς να παρουσιάζουν αποκριάτικα ελληνικά ήθη και έθιμα.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά της νέας Γενικής Προξένου κ. Λιανίδου στο ελληνικό καρναβάλι και την προέλευσή του. Επικροτώντας την απόφαση των διοργανωτών να επιχειρήσουν την αναβίωση του ελληνικού καρναβαλιού αναφέρθηκε στην ιστορία του και στη σύνδεσή του με την αρχαία Ελλάδα και τη λατρεία του θεού Διόνυσου.

Θετικά σχολιάστηκε επίσης και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Αντίποδες παραβρέθηκε στα εγκαίνια και εκπρόσωπος της Εκκλησίας ο επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ,.

Σημειώνεται ότι το «Γλέντι» διαρκεί ένα ολόκληρο διήμερο. Κατά μήκος της οδού Λόνσντεϊλ , έχουν τοποθετηθεί ειδικά περίπτερα, εκθεσιακοί χώροι και παιχνιδοχώροι για παιδιά, ενώ σε ειδικές εξέδρες παρουσιάζονται συναυλίες, χοροί και επιδείξεις μαγειρικής.

Τέλος, Συντονιστής του φετινού «Γλεντιού» είναι ο Αντώνης Τσουρδαλάκης με καταγωγή από Ρέθυμνο και πολυετή δράση στους κόλπους της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας στην Αυστραλία.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook