Σε οκτώ χρόνια, από το 2002 έως το 2010, η παγκόσμια παραγωγή ροζέ οίνων αυξήθηκε κατά 13%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, το μερίδιο των ροζέ οίνων ανήλθε στο 10% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής οίνων.

Στην Ελλάδα οι κυριότερες περιοχές που παράγονται ροζέ οίνοι είναι η Νεμέα, το Αμύνταιο και η Νάουσα και πωλείται κυρίως στην ελληνική αγορά.

Σε δηλώσεις του στο site agrotypos.gr, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, «αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ελληνική παραγωγή, εκτιμώ ότι η παραγωγή ροζέ οίνου ανέρχεται στο 10% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Πάντως η παραγωγή φαίνεται να ακολουθεί αυξητική τάση και στη χώρα μας. Προτρέπω τους Έλληνες οινοπαραγωγούς να ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς και να τις λαμβάνουν υπ’ όψιν τους για το σχεδιασμό της παραγωγής τους. Το ροζέ κρασί ξεκίνησε να καταναλώνεται σαν μόδα στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση της παγκόσμιας κατανάλωσης κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Παγκόσμια παραγωγή ροζέ


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, η παγκόσμια παραγωγή οίνων ενώ κορυφώθηκε το 2004, στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία. Η παραγωγή όμως ροζέ οίνων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς.

Επομένως, είναι μια βασική τάση της παγκόσμιας αμπελουργίας. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ροζέ στον κόσμο, με 6,6 εκατ. εκατόλιτρα.


Η παγκόσμια παραγωγή είναι συγκεντρωμένη κατά 84% σε τέσσερις χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Αυτό το ολιγοπώλιο έχει επιβραδυνθεί από το 2002, με την άφιξη νέων παικτών, όπως η Αυστραλία, η Χιλή και η Ρωσία.


Από το 2002 έως το 2010 το μερίδιο της Γαλλίας αυξήθηκε από 25 σε 28% του συνόλου, της Ιταλίας από 17 σε 23%, ενώ αντίθετα το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισπανίας έχει μειωθεί (από 20 στο 16% και από 23 στο 13% αντίστοιχα), ενώ το σύνολο της παραγωγής σε Γερμανία, Αργεντινή και Ρωσία, αυξήθηκε από 4 έως 9%

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook