Το πράσινο φως για την χρηματοδότηση τριών νέων μελετών, έλαβε ο Δήμος Γόρτυνας. Συγκεκριμένα οι δυο πρώτες μελέτες, που έχουν να κάνουν με την δημιουργία φυσιολατρικών διαδρομών, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ η τρίτη που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για τα δημοτικά σχολεία Αγίας Βαρβάρας και Μεγάλης Βρύσης, στα οποία λειτουργούν τμήματα ένταξης, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η πρώτη μελέτη αφορά το έργο «Δημιουργία φυσιολατρικής διαδρομής στην περιοχή των πατητηριών στον Πρινιά, Δήμου Γόρτυνας», με προϋπολογισμό 82.000 ευρώ.

Με τη μελέτη αυτή προτείνεται ο σχεδιασμός 3 φυσιολατρικών διαδρομών με αφετηρία και τερματισμό τον οικισμό του Πρινιά και συγκεκριμένα:

Α) Φυσιολατρική διαδρομή «Πρινιάς - Πατέλα », που οδηγεί προς τους αρχαίους θολωτούς τάφους και προς τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή «Πατέλα».

Β) Φυσιολατρική διαδρομή» Πρινιάς- Τυριά της Γριάς»

Γ) Φυσιολατρική διαδρομή «Πρινιάς – Ανατολική» που οδηγεί
σε δυο πέτρινα πατητήρια και στη θέση Πηγή.

Οι κυριότερες τεχνικές εργασίες αφορούν σε καθαρισμό μονοπατιών, διαμόρφωση χώρων, κατασκευή χαμηλών περιμετρικών πετρόκτιστων τοιχίων , τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων σήμανσης , κατασκευή καθιστικών, κατασκευή πέτρινης βρύσης και φυτοτεχνικές εργασίες. Επίσης θα γίνει η διαμόρφωση της αίθουσας του πρώην δημοτικού σχολείου με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής με στόχο την εκπαίδευση μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων.

Η δεύτερη μελέτη έχει τίτλο: «Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Θωμά, Δήμου Γόρτυνας», προϋπολογισμού 48.000 ευρώ. Σύμφωνα με αυτήν θα δημιουργηθούν δύο πολιτιστικές διαδρομές, που θα συνδυάζουν πεζοπορία ή μετακίνηση με οχήματα και θα διέρχονται από τοπία ιδιαιτέρου κάλλους και ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία. Αφετηρία θα είναι ο οικισμός της Αγ. Βαρβάρας και οι δυο διαδρομές θα είναι:

Α) Προς τον οικισμό Πειρουνιανά - Δάσος Παπούρια – Άγιος Γεώργιος- Νερόμυλος. Ακόμη θα περνάει μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Πνεύματος, την παλαιά
εκκλησιά του Αγίου Αυξεντίου και θα καταλήγει στον παλαιό οικισμό στο Αξέντι.

Β) Το δεύτερο μονοπάτι θα συνδέει τον οικισμό Αξεντι με το εκκλησάκι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου με προορισμό το ιστορικό χωριό του Αγίου Θωμά .

Οι κυριότερες τεχνικές εργασίες αφορούν σε καθαρισμό υφιστάμενων μονοπατιών τα οποία καλύπτουν τις διαδρομές, διαμόρφωση χώρων, κατασκευή χαμηλών περιμετρικών πετρόκτιστων τοιχίων, τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων σήμανσης , κατασκευή καθιστικών κτλ.

Επίσης μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου" εντάχθηκε η μελέτη που αφορά την πράξη «Εξοπλισμός Τμημάτων Ένταξης Δημοτικών Σχολείων Δήμου Γόρτυνας» και συγκεκριμένα τα Δημοτικά Σχολεία Αγίας Βαρβάρας και Μεγάλης Βρύσης.

Η εν λόγο μελέτη αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων Ένταξης που λειτουργούν παραπάνω σχολικά συγκροτήματα, μέσα από την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του ειδικού εκπαιδευτικού τους ρόλου. Μεταξύ άλλων θα γίνει προμήθεια Η/Υ, εξοπλισμού γυμναστικής, επίπλων, συσκευών ήχου και εικόνας κτλ. συνολικού προϋπολογισμού 28.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά μόνο τα σχολεία στα οποία λειτουργούν Τμήματα Ένταξης.