Δύο άνδρες πέθαναν από δηλητηρίαση από το φυτό κολχικό γνωστό ως φθινοπωρινός κρόκος ή φθινοπωρινή ζαφορά και μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Ριέκα της Κροατίας.

Άλλα πέντε άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, επειδή έφαγαν το συγκεκριμένο είδος φυτού θεωρώντας ότι πρόκειται για άγριο κρεμμύδι.

Ο ένας από τους άνδρες που έχασε τη ζωή του, είχε συλλέξει τους φθινοπωρινούς κρόκους που περιείχαν το δηλητήριο «κολχικίνη» από την περιοχή Τσρικβένιτσα στη Ριέκα και ο άλλος από την περιοχή Βαραζντίν στο βόρειο τμήμα της Κροατίας.

Σε νοσοκομεία της Ριέκα διακομίστηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης τουλάχιστον άλλα έξι άτομα, εκ των οποίων μία γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση.

Ορισμένοι από τους ασθενείς επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς είχαν ήπια συμπτώματα, επειδή όπως εκτιμούν οι γιατροί έφαγαν μικρότερη ποσότητα του δηλητηριώδους φυτού.

Τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν οι ασθενείς ήταν διαφορετικά, από προβλήματα στο ήπαρ έως δύσπνοια.

Θεωρείται ότι από πέντε έως επτά γραμμάρια κολχικίνης για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο προκαλεί το θάνατο.

Το άγριο κρεμμύδι πολύ δημοφιλές φυτό στην Κροατία συλλέγεται αυτή την εποχή και χρησιμοποιείται εκτός από τη μαγειρική και για θεραπευτικούς σκοπούς, για τη θεραπεία του βήχα, για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και για την πρόληψη από καρδιακά εμφράγματα.

Οι γιατροί και όσοι γνωρίζουν το φυτό αναφέρουν ότι τα φύλλα του άγριου κρεμμυδιού μοιάζουν με τα φύλλα του δηλητηριώδους κρόκου, αλλά η διαφορά είναι ότι τα φύλλα του άγριου κρεμμυδιού έχουν μυρωδιά άσπρου κρεμμυδιού.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook