Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα κάνει συνεχείς επενδύσεις σε προηγμένη πυραυλική τεχνολογία και σε δυναμικό κυβερνοπολέμου, προειδοποιώντας ότι η κινεζική οικονομική κατασκοπεία απειλεί την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ετήσια έκθεση που κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο ’μυνας στο Κογκρέσο και αφορά τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας αναφέρει ότι η Κίνα επένδυσε πέρυσι μέχρι και 180 δισ. δολάρια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ένα χρηματικό ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που παραδέχεται επισήμως το Πεκίνο.

Η Κίνα δεν κρύβει τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της αντιθέτως διαφημίζει τις επιτυχίες της όπως έκανε στις αρχές του 2ο11 με τη δοκιμαστική πτήση ενός αεροσκάφους τύπου στελθ και τον Αύγουστο με την παρουσίαση ενός παλιού σοβιετικού αεροπλανοφόρου που ανακατασκευάστηκε και επανεξοπλίστηκε.

Τον Μάρτιο η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του στρατού της ανέρχεται στα 670,3 δισ. γιουάν (περίπου 106 δισ. δολάρια) για το 2012, θα είναι δηλαδή αυξημένος κατά 11,2% σε σχέση με το 2011. Η Ουάσινγκτον ωστόσο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του 2011 ήταν «υποτιμημένα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook