Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο και στενοί του συνεργάτες θα μεταβούν στην Τεχεράνη την Κυριακή για συνομιλίες με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, όπωςανακοίνωσε η εδρεύουσα στην Βιέννη υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη σημειώνεται καθώς δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η ΙΑΕΑ και το Ιράν έχουν σημειώσει πρόοδο προς μια συμφωνία-πλαίσιο για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική δραστηριότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Αμάνο \”θα μεταβεί στην Τεχεράνη αυτήν την Κυριακή…για να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους\”, αναφέρει η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει επίσης ότι ο Αμάνο θα συναντηθεί τη Δευτέρα με αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής πυρηνικού διαπραγματευτή Σαέντ Τζαλιλί.Τα ταξίδια στο Ιράν του επικεφαλής της ΙΑΕΑ είναι σπάνια. Η τελευταία τέτοια επίσκεψη είχε γίνει από τον προκάτοχό του Αμάνο, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον Οκτώβριο του 2009.

Ο Χέρμαν Νέκερτς, επικεφαλής των επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ για την ασφάλεια των πυρηνικών σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο αναπληρωτής διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι θα συνοδεύουν τον Αμάνο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτές οι σπάνιες συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου στην ιρανική πρωτεύουσα θα λάβουν χώρα δύο ημέρες πριν η Τεχεράνη και οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις συζητήσουν το μέλλον του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος στη Βαγδάτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook