«Καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα συμφωνήσει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα» δήλωσε στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη λατινική έκφραση «pacta sunt servanda».

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι «εκείνοι που λένε ότι δεν αποδέχονται το μνημόνιο, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να μείνουν στην ευρωζώνη τρέφουν φρούδες ελπίδες» και για να γίνει ακόμη πιο σαφής προσέθεσε: «Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες αποκρύπτουν το γεγονός ότι αυτό θα έχει μόνο μία συνέπεια: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Σουλτς είπε ότι «διαπίστωσε ρεαλισμό», τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. «Δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτυση του Μνημονίου. Έχει αποφασιστεί, πρέπει να τηρηθεί» είπε.

Όπως είπε, «εάν θέλει η Ελλάδα να τηρήσει η τρόικα την υπόσχεσή της και να καταβάλλει την επόμενη δόση, την οποία η Ελλάδα χρειάζεται το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου, τότε η Ελλάδα πρέπει και εκείνη να τηρήσει την υπόσχεσή της και να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης».

Υπάρχουν κάποιοι, ανέφερε, που λένε ότι τα σκληρά μέτρα δεν είναι απαραίτητα, ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν. «Λυπάμαι, δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό. Τα μέτρα είναι αναπόφευκτα και το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί» τόνισε, ενώ για ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης των βαρών είπε πως «η μεγαλύτερη ελάφρυνση για την Ελλάδα είναι να φέρουμε ανάπτυξη και επενδύσεις».

Ο κ. Σουλτς επέμεινε ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένα δύο χρονιά θυσιών των ελλήνων πολιτών και ζήτησε από τους Έλληνες να μην εγκαταλείψουν το «ευρωπαϊκό σκάφος» τώρα που διαφαίνεται αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, «επιτέλους μία στροφή προς την ανάπτυξη».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, που ήταν ανοικτή στους πολίτες, ο κ. Σούλτς εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα κατανοητικός στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός: «Έλαβα το μήνυμα ότι ο λαός υποφέρει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιτάσσει να βοηθάει ο ένας τον άλλο. Η παρουσία μου εδώ είναι ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης προς τον ελληνικό λαό».

Αναφέρθηκε σε εικόνες ένδειας που αντίκρισε στην Αθήνα και τις εντυπώσεις που αποκόμισε στις επαφές του με πολίτες. «Δεν είδα άλλη φορά τέτοιες εικόνες» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ακόμη ότι ανησυχεί όχι επειδή θα γίνουν εκλογές, αλλά γιατί η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αναδείξει μία κυβέρνηση από την πλειοψηφία.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε ακόμη στις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η Ελλάδα και ευρύτερα ο ευρωπαϊκός Νότος, ο οποίος αλλάζει δραματικά μετά την Αραβική Άνοιξη και προσφέρει ευκαιρίες.

Ερωτηθείς σχετικά προέβλεψε ότι η έκδοση ευρωομολόγου δεν είναι κάτι που θα συμβεί σύντομα αλλά όπως είπε ο υπάρχων Ευρωπαϊκός Μηχανισμό Στήριης (ESM) λειτουργεί στην πραγματικότητα ως ευρωομόλογο, απλώς δεν τον ονομάζουμε έτσι.