Σαν βόμβα έπεσε στα γραφεία των κομμάτων η πρόταση Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες την παραμονή τους στο ευρώ.

Σύσσωμες οι πολιτικές παρατάξεις έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις, στηλιτεύοντας την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίουκαι λέγοντας ένα ομόφωνο, ηχηρό «όχι» στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

ΝΔ: Η πρόταση δεν γίνεται δεκτή

\”Ατυχή\” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς την πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι \”Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ\”.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι την επιλογή του ευρώ ο ελληνικός λαός την υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες και κατέληξε: \”Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός τον σεβασμό των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος – και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό – είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε για χώρα – προτεκτοράτο

\”Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα -προτεκτοράτο\” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας .

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός θα δώσει στην κα Μέρκελ αρνητική απάντηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και \”θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη\”.

ΠΑΣΟΚ: Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος

Δεν τίθεται ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών – μελών. Ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και τους λαούς όλων των κρατών-μελών είναι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Αν η Μέρκελ θέλει δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της

Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση της κ. Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ, είναι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο ευρώ, και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το ευρώ» τόνισε ο Π. Καμμένος, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος «αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ».

ΚΚΕ: Στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» η πρόταση για δημοψήφισμα

Απορρίπτει κατηγορηματικά και καταγγέλει το δημοψήφισμα το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς το «εκβιασμό».

«Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία.

Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ: Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να μας τρομοκρατήσει

«Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος.

«Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Φ. Κουβέλης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook