Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης γιορτάζει και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων για την οποία φέτος το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) όρισε ως θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις» και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.
 
Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από χθες και συνεχίζονται σήμερα όπου στις 11.30΄ το πρωί, στα πλαίσια της δράσης Cine-Πρωινά στο ΙΜΚ, η οποία περιλαμβάνει ένα κύκλο προβολών παιδαγωγικού χαρακτήρα σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και το Νεανικό Πλάνο, θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του Γιάνικ Χάστρουπ «Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα».

Η ταινία είναι δανική και γαλλική παραγωγή του 2002 και είναι μεταγλωττισμένη.

Σε μια φωλιά σ’ έναν άγονο λόφο, μια πολική αρκούδα γεννάει ένα αρκουδάκι – αλλά το νεογνό πεθαίνει πάνω στη γέννα. Σε μια καλύβα, λίγο πιο πέρα, μια γυναίκα γεννάει ένα δυνατό υγιές αγόρι.

Η πολική αρκούδα είναι τόσο θλιμμένη από την απώλεια του μικρού της που σωριάζεται κάτω στον πάγο για να πεθάνει. Έτσι, το ταίρι της κλέβει το μωρό της γυναίκας και το φέρνει στους πάγους.

Το αγοράκι μεγαλώνει με την αρκούδα, μαθαίνοντας όλα όσα πρέπει να ξέρει μια αρκούδα: εύκολο πράγμα για ένα αγοράκι. Αυτή είναι η αρχή ενός όμορφου παραμυθιού, όπου το πνεύμα των λόφων βοηθά αυτόν που θέλει πραγματικά να γίνει κάποιος.

Ένα πανέμορφο παραμύθι, που εξυμνεί το μεγαλείο της μητρότητας και της δύναμης των οικογενειακών δεσμών, θίγοντας παράλληλα ζητήματα όπως εκείνα της βασικής επιβίωσης αλλά και της αναζήτησης του βαθύτερου νοήματος της ύπαρξής μας.
Είσοδος για την προβολή: 3 ευρώ

Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις, στις 13.30΄, θα πραγματοποιηθεί για εφήβους, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σε συνεργασία με την εικαστικό Μαρία Χουλάκη, ένα εικαστικό εργαστήριο με τίτλο «Teen Art – Υπερρεαλιστικές περιπλανήσεις στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης» με αφορμή τα σχέδια σινικής μελάνης του Οδυσσέα Ελύτη για την Αποκάλυψη, όπως εκτίθενται στην περιοδική έκθεση Οδυσσέας Ελύτης: «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» του Μουσείου.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα παρακολουθήσουν σε διαφάνειες δείγματα υπερρεαλιστικής ζωγραφικής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης με σινική μελάνη.

Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν και θα διαρκέσει 1.30 ώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook