Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια έσοδα μετά την πτώση του 20% που καταγράφουν οι εισπράξεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου.

Η αρνητική πορεία των εσόδων, που ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη, έχει σημάνει το συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων και της περιορισμένης ρευστότητας για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.

Αυτή την ακτινογραφία με τα έσοδα πρόκειται να μεταφέρουν σήμερα στον Γιώργο Ζανιά τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου αφού η παρακολούθηση της πορείας των εσόδων, των δαπανών και γενικότερα του προϋπολογισμού αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών.

Στην πρωινή συνάντηση που θα έχουν με τον κ. Ζανιά τα στελέχη θα αναπτύξουν τους λόγους για την καταβαράθρωση των δημοσίων εσόδων. Εκτός της προεκλογικής ραστώνης στην καθίζηση των εισπράξεων συνέβαλαν η απουσία κεντρικών φοροδοτικών πηγών που πέρυσι τέτοιο καιρό στήριζαν τα έσοδα, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
Οι εκλογές έχουν πάει πίσω όλες τις δηλώσεις ενώ το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή για την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ που ήδη έχει εκτυπώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για 270.000 φορολογούμενους είναι ένα ακόμη μείον στις φορολογικές εισπράξεις .

Άμεσα πάντως, πριν τα τέλη του μηνός και αφού αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης, ο κ. Ζανιάς θα πρέπει να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ποια από τα προειλημμένα εισπρακτικά μέτρα θα πρέπει επισπευσθούν.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι ο Μάιος θα είναι ο χειρότερος από πλευράς εσόδων μήνας αφού για προεκλογικούς λόγους λείπει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το χαράτσι των ακινήτων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μειώσει τις ημερήσιες εισπράξεις του Δημοσίου κάτω από τα 28 εκατ. ευρώ .

Όταν πέρυσι τέτοιο καιρό στο Σύνταγμα έκλειναν ταμείο με 40 – 45 εκατ. ευρώ την ημέρα. Εκτός στόχων προϋπολογισμού αλλά και Μνημονίου κινούνται οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αλλά και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης.

Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας έχει μειώσει σημαντικά τις εισροές στις βασικότερες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού, εξαιτίας της περιορισμένης κατανάλωσης και του περιορισμένου τζίρου στην αγορά.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αναστρέψει την εικόνα με τα έσοδα τότε θα πρέπει να συμπιέσει κι άλλο τις κρατικές δαπάνες, να μην καλύψει καμία εντολή για πληρωμή ή να «πειράξει» τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να μην ξεφύγει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook