Η κρίση στην Ευρωζώνη θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο αντικρουόμενες ευρωπαϊκές απόψεις -μία της Γερμανίας για λιτότητα και μία της Γαλλίας για ανάπτυξη- αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή με το δείπνο που παρέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Εξαρχής ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απέρριψε τη γαλλική πρόταση για φορολόγηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η οποία θα απέφερε στα ευρωπαϊκά ταμεία 57 δισ. ευρώ ετησίως.

«Σχετικά με τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είμαι πολύ ξεκάθαρος: δεν θα επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ευρώπη ή στη Βρετανία μέσω της δημιουργίας ενός νέου φόρου, ο οποίος θα πλήξει τόσο τους πολίτες, όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για λογικό μέτρο και δεν θα το στηρίξω» είπε ο Ντ.Κάμερον, φτάνοντας στις ΗΠΑ.

Το θέμα αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ο Ντ.Κάμερον είχε υποστηρίξει τον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές, ωστόσο, τώρα καλείται να συνεργαστεί με το Παρίσι για να πιέσει τη Γερμανία να γίνουν περισσότερα για την επίλυση της κρίσης.

Στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τους προσκεκλημένους του ξεκινώντας με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρο της ΕΕ.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν ο τελευταίος ηγέτης ο οποίος εισήλθε στην προεδρική εξοχική κατοικία, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα, ο Φρανσουά Ολάντ είχε συναντηθεί με τον Μπ.Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν κοινή θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη -με προσπάθειες τόσο από πλευράς της χώρας, όσο και από την Ευρώπη- καθώς και ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Ιράν, Συρία και Β.Κορέα στο δείπνο εργασίας

Το Ιράν, η Συρία και η Βόρειος Κορέα απασχόλησαν τους ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ στο δείπνο εργασίας στο Καμπ Ντέιβιντ, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να εγγυηθεί στην διεθνή κοινότητα τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος.

Παράλληλα, συζήτησαν για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Η Ρωσία δεν διαφώνησε με την άποψη των υπολοίπων κυβερνήσεων ότι το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν για τη Συρία δεν εφαρμόζεται ακόμη.

Ακόμη, οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει περαιτέρω απομόνωση εάν συνεχίσει τις προκλήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook