Σε αναθεώρηση του ήδη αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2011 προχώρησε η Ισπανία, αφού η «τρύπα» στα οικονομικά αρκετών αυτόνομων περιοχών δεν άφηνε κανένα περιθώριο τήρησης των συμφωνηθέντων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,5%. Η τρύπα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2012 -και κάτω από 3% το 2013- παραμένει σταθερός.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η χώρα το 2012 θα κινηθεί σε ρυθμούς ύφεσης -1,8%, η ανεργία θα φτάσει το 24,4% και το έλλειμμα θα κλείσει στο 6,4% του ΑΕΠ, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον (αναθεωρημένο) στόχο του 5,3% για το 2012.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις θεωρείται σχεδόν αδύνατον για την Ισπανία να πετύχει έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ (βάσει και του Δημοσιονομικού Συμφώνου) το 2013.

Πάντως, και στη Μαδρίτη έχει ανοίξει η συζήτηση να δοθεί ένας χρόνος παράτασης προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook