«Δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» και πρόσθεσε ότι, παρά τα πολύ σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και να βγει από την κρίση.

Ήταν δύσκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Σουλτς, επισημαίνοντας ότι η λύση για τους ανθρώπους που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα βρίσκεται στην ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή, χρειάζονται όμως κονδύλια, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα με επενδύσεις και με την εξεύρεση κεφαλαίων, αλλά πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Όταν ερωτήθηκε για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ότι το σενάριο συζητείται όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου πολλοί άνθρωποι το εννοούν σοβαρά, τονίζοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν πρέπει να αυτοδιαγραφεί. Ούτε κι εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να διαγράψουμε την Ελλάδα. Οι Έλληνες θα πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο λαός καλείται να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ή οχι στο ευρώ, τονίζοντας εμφατικά ότι «αν μέσα στο ευρώ τα πράγματα είναι δύσκολα, εκτός ευρωζώνης είναι πολύ δυσκολότερα».

Όπως σημείωσε, όσοι στην Ελλάδα λένε ότι δεν θέλουν το μνημόνιο ή ότι θα πρέπει να το επαναδιαπραγματευθούν, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτόματα δεν θα υπάρξει οικονομική βοήθεια, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να καταρρεύσει ολοκληρωτικά, οπότε και η αποχώρηση από την ΕΕ είναι αναπόφευκτη.

Η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη. Εάν εκδιωχθεί μια χώρα, θα υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσει μια «χιονοστιβάδα», τόνισε.

imerisia.gr