«Μπλόκο» από τους παρόχους στο παράνομο κατέβασμα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων παρεμπόδισης της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με την απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε δεκτό αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων ώστε να υποχρεωθούν, εκτός άλλων, οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.

Η απόφαση εφαρμόζει ουσιαστικά για πρώτη φορά το άρθρο 64 Α του ν. 2121/1993, που ενσωματώνει πρόβλεψη Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διαμεσολαβητών (παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου), οι υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποιούνται από τρίτο για την προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού ή συγγενικού δικαιώματος.

Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπούν στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των χρηστών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook