Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων από την έκρηξη μεγάλη ισχύος, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, μπροστά σε επαγγελματικό λύκειο στο Μπρίντιζι της νότιας Ιταλίας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν αυτή την ώρα ότι μία 16χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της, ενώ η δεύτερη μαθήτρια, που θεωρείτο νεκρή, είναι τελικά ζωντανή και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Με σοβαρά τραύματα νοσηλεύονται άλλοι έξι μαθητές.

Ειδικότερα, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι νεκρή είναι η 16χρονη μαθήτρια Μελίσα Μπάσι και πως η φίλη της Βερόνικα, που σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες ήταν επίσης νεκρή, στην πραγματικότητα έχει τραυματιστεί και η κατάστασή της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Νωρίτερα, η La Repubblica έγραφε στην ιστοσελίδα της πως η Μελίσα Μπάσι έχασε τη ζωή της ακαριαία και πως η Βικτόρια, η οποία είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα, υπέκυψε την ώρα που βρισκόταν στο χειρουργείο.

Έξω από το νοσοκομείο έχουν συγκεντρωθεί μαθητές, καθηγητές, συγγενείς και πολλοί άλλοι πολίτες, ενώ στις 5 το απόγευμα η πόλη του Μπρίντιζι πρόκειται να απαντήσει στην αιματηρή επίθεση με μία μαζική διαδήλωση που θα έχει βασικό σύνθημα: «όχι στις μαφίες, ναι στην ελευθερία».

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 07:45, την ώρα που οι μαθητές έμπαιναν στις τάξεις στο λύκειο Φραντσέσκα Μορβίλο Φαλκόνε, που ονομάστηκε έτσι από την σύζυγο του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε. Το ζευγάρι δολοφονήθηκε πριν από 20 χρόνια από την σικελική μαφία. Όπως προκύπτει από νεώτερα στοιχεία, η έκρηξη προκλήθηκε από δυο φιάλες υγραερίου που είχαν τοποθετηθεί πίσω από μεγάλη διαφημιστική πινακίδα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε, πιθανότατα, με τηλεχειριστήριο.

«Πρόκειται για μια κτηνώδη επίθεση» δήλωσε ο διευθυντής αστυνομίας της πόλης. Ο δήμαρχος του Μπίντιζι, Κόζιμο Κονσάλες, συμπλήρωσε ότι «είναι  ένα χτύπημα του οργανωμένου  εγκλήματος, μια επίθεση χωρίς προηγούμενο». Έξω από το σχολείο, υπάρχουν ακόμη τετράδια και σακίδια των φοιτητών, γεμάτα αίμα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν προς την μαφία: όλοι σχεδόν οι μαθητές προέρχονται από το χωριό Μεζάνιε, όπου, πριν λίγες ημέρες, εξερράγη το αυτοκίνητο του προέδρου της ένωσης εμπόρων κατά της μαφίας. Επίσης, σήμερα Σάββατο, φθάνει στο Μπρίντιζι το «Καραβάνι κατά της μαφίας», μια πρωτοβουλία που, μεταξύ των άλλων, ευαισθητοποιεί τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ζητώντας τους να μην πληρώνουν στις μαφιόζικες οργανώσεις, το «χαράτσι υποχρεωτικής προστασίας».

Οι εισαγγελείς επιβεβαιώνουν ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια μαφιόζικη επίθεση, και συγκεκριμένα, της τοπικής μαφίας της Απουλίας «Ιερό Ενωμένο Στεφάνο». Υπάρχει, όμως, παράλληλα, και μια μικρή πιθανότητα να πρόκειται για χτύπημα που μπορεί να σχεδιάστηκε από κάποιο παράφρονα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, υποσχέθηκε «να δείξει η κυβέρνηση μία σθεναρή, όσο και αποφασιστική στάση» απέναντι στη δολοφονική ενέργεια στο τεχνικό λύκειο του Μπρίντιζι.

Τα ιταλικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι «δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στις 23 Μαΐου, σε λίγες ημέρες, δηλαδή, θα είναι η επέτειος από τα είκοσι χρόνια της δολοφονίας του εισαγγελέα Τζοβάννι Φαλκόνε, της γυναίκας του, Φραντσέσκα Μορβίλλο και των σωματοφυλάκων του, που είχε \’υπογράψει\’ η  Κόζα Νόστρα, στο Καπάτσι της Σικελίας».

Πρόκειται για εισαγγελέα – σύμβολο, σημείο αναφοράς για όσους μάχονται την μαφία. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι με την σημερινή επίθεσή της, η μαφία της Απουλίας θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στους εμπόρους που αντιστέκονται και δεν θέλουν να καταβάλλουν το ειδικό «χαράτσι», για την δήθεν προστασία των επιχειρήσεών τους από το μαφιόζικο παρακράτος.

Συντετριμμένοι, σε κατάσταση σοκ, μαθητές, καθηγητές, συγγενείς και πολλοί άλλοι πολίτες, βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκαν η άτυχη Μελίσσα και οι επτά συμμαθητές της.

Σήμερα, στις πέντε το απόγευμα, η πόλη του Μπρίντιζι πρόκειται να απαντήσει με μαζική διαδήλωση στην σημερινή επίθεση, με σύνθημα «όχι στις μαφίες, ναι στην ελευθερία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook