Αδύνατον είναι πλέον να τηρηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα βάσει Μνημονίου, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υλοποιηθούν 77 παρεμβάσεις.

Επίσης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2012, εξαιτίας των αρρυθμιών που παρατηρούνται στην κρατική μηχανή ελέω ακυβερνησίας, της βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης και της καθίζησης των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Μαρτίου, το έλλειμμα πρέπει να υποχωρήσει στα 13,73 δισ. ευρώ ή στο 6,7% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 4,7%.

Ηδη όμως στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση εξακοντίστηκε στο 6,2% και οι τελευταίες εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους την ανεβάζουν άνω του 5%.

Η τρόικα

Με αυτά τα δεδομένα και μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την άφιξη της τρόικας, θεωρείται πιθανό η συζήτηση για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής να ξεκινήσει από την αναθεώρηση των στόχων για το τρέχον έτος.

Να υπενθυμίσουμε πως μεταξύ των βασικότερων δεσμεύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα είναι:

-Η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, στο οποίο βάσει Μνημονίου θα συμπεριληφθούν περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

 -Η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, του οποίου βασικό συστατικό αποτελεί η κατάργηση φοροαπαλλαγών.

 -Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση 12% κατά μέσο όρο των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook