Νέα στοιχεία για το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στη διάρκεια του οποίου η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, φέρνει στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε πράγματι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την ίδια ημέρα με τις νέες βουλευτικές εκλογές, παρά την επίσημη διάψευση που εξέδωσε το Βερολίνο την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Mega, η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Παπούλια εξ ονόματος όλων των ηγετών της Ευρωζώνης και όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ ανέμενε ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία θα παρέμενε εμπιστευτική.

Επίσης, το περιοδικό αναφέρει ότι η ιδέα του δημοψηφίσματος έχει γεννηθεί εδώ και καιρό σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στο τραπέζι το έφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ο Φίλιππος Σαχινίδης αντιμετώπισε μια πολύ εχθρική κατάσταση στο Eurogroup και μάλιστα δέχθηκε τα πυρά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που διαμαρτυρήθηκαν για την αθέτηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, την ώρα που οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες.

Μάλιστα, ο Β.Σόιμπλε είπε στο συμβούλιο ότι οι «16» χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και ζήτησε στο δημοψήφισμα το «ναι» στο ευρώ να εννοεί και «ναι» στην τήρηση των σκληρών μέτρων.

Σκληρή προς την Ελλάδα ήταν και η παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Φίλιππο Σαχινίδη είπε, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό: «Γνωρίζετε ότι αν κάναμε μια μυστική ψηφοφορία μεταξύ μας για την παραμονή σας στο ευρώ, το αποτελέσμα θα ήταν εναντίον σας;».

Και συνέχισε λέγοντας ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook