Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που κλήθηκαν να συζητήσουν – και ει δυνατόν να συμφωνήσουν επ’ αυτού – οι ηγέτες των Οκτώ ισχυρότερων οικονομικά κρατών του κόσμου ήταν αυτό της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Και ακριβώς επί αυτού ένας από τους … συνδαιτημόνες στο δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες των Οκτώ το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρουσίασε στους υπολοίπους ένα σχέδιο για την στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο λόγος για το «μυστικό σχέδιο», όπως το ονόμασε ήδη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που το αποκάλυψε, που κατάρτισε και παρουσίασε στους ηγέτες των Οκτώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Ένα σχέδιο που συνοπτικά προβλέπει τη δημιουργία ενός είδους «ευρωπαϊκού ταμείου» που βασικά θα εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις ανά την Ευρωζώνη!

Όπως φέρεται να δήλωσε στους ομολόγους του των G8 ο Ιταλός πρωθυπουργός, στόχος της πρότασής του αυτής είναι να βρεθεί ένας τρόπος που θα «πείθει και θα καθησυχάζει», τόσο τις αγορές, όσο και τους ίδιους τους καταθέτες, πως τα κεφάλαια που βρίσκονται σήμερα στα ταμεία των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εγγυημένα και δεν κινδυνεύουν. Στη βάση αυτής της λογικής ο κύριος Μόντι τόνισε πως «πρέπει να σταματήσει η αιμορραγία των κεφαλαίων από μια χώρα στην άλλη, από τον ευρωπαϊκό Νότο προς τον Βορρά».

Το ερώτημα είναι πως αντέδρασαν οι υπόλοιποι ηγέτες, κυρίως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καθώς το περιβόητο «σχέδιο Μόντι» προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρηματοδοτήσουν από κοινού τις εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις, ιδίως τις καταθέσεις στις «προβληματικές» ευρωπαϊκές χώρες. Με δυο λόγια ο «πλούσιος» Βορράς θα βάλει και πάλι χρήματα για να «σώσει» τις τράπεζες του Νότου …

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το «σχέδιο Μόντι» καταρτίστηκε από τους ειδικούς της Τράπεζας της Ιταλίας και έχει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που φαίνεται πως ήταν ενήμερος γι’ αυτό, καθώς είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα. Επίσης το σχέδιο θεωρητικά έχει την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

protothema.gr