Η απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και η πλήρης μετάβαση όλων των αρμοδιοτήτων ασφαλείας στις δυνάμεις της Καμπούλ βρίσκεται στην κορυφής της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της συμμαχικής δύναμης στο Σικάγο, την πρώτη επί αμερικανικού εδάφους σε μία δεκαετία.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές πρόκειται να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης -ενώ το προηγούμενο βράδυ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία σε αρκετά σημεία του Σικάγο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχεται τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κοινή απόφαση -πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει των προεδρικών εκλογών- για την στρατηγική αποχώρησης από το Αφγανιστάν μετά δέκα χρόνια επιχειρήσεων.

Μαζί με τις 28 χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, στη συνάντηση συμμετέχουν και χώρες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν στείλει στρατεύματα στην πολυεθνική δύναμη στο Αφγανιστάν.

Το ενδιαφέρον στρέφεται όμως και στην στάση που θα κρατήσει το Παρίσι, υπό τον νέο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη πρόθεση για απόσυρση επιχειρησιακά ενεργών γαλλικών δυνάμεων φέτος και παραμονή, πέραν του 2012, μόνο μικρού αριθμού Γάλλων ένστολων με καθήκοντα εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων -τονίζοντας πως οι επιμέρους αποφάσεις «είναι κυριαρχικό ζήτημα της Γαλλίας».

«Ήρθαμε μαζί, φεύγουμε μαζί» είναι το μότο που επαναλαμβάνει ο ΓΓ της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ακόμα και αν η Γαλλία αποφάσισε να επιταχύνει την απόσυρση των στρατευμάτων της.

Ολάντ και Ράσμουσεν θα έχουν σήμερα συνομιλίες, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Συνάντηση θα έχουν πριν από την έναρξη της συνόδου και οι πρόεδροι Ομπάμα και Καρζάι.

Μεγάλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στο Σικάγο, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση σημαντικών αστυνομικών δυνάμεων, ακόμα και σκαφών του λιμενικού στη λίμνη Μίσιγκαν.

Εκτός από το Αφγανιστάν, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα συζητήσουν το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη για την προστασία πυραυλικών επιθέσεων από τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράν.

Τέλος, ο Ράσμουσεν θα παρουσιάσει 25 προγράμματα συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής που ονομάστηκε «Έξυπνη Άμυνα» (Smart Defence) που περιλαμβάνει διασύνδεση δυνατοτήτων μέσων και δυνάμεων των χωρών-μελών ώστε να αντιμετωπιστούν οι περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς, κυρίως στην Ευρώπη.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook