Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται την Κυριακή ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει τη Λιβύη. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, πιστά στον Μουαμάρ Καντάφι στρατεύματα πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή κατά του σημείου ελέγχου των εξεγερμένων στο Ρας Λανούφ.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης απώθησαν τον στρατό του Καντάφι και διατηρούν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ζαουίγια. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Νωρίτερα, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί υποχώρησαν από το Μπεν Ζάουαντ, εκατό χιλιόμετρα από την Σύρτη, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριάντα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι αντικαθεστωτικοί κατέρριψαν ένα ελικόπτερο.

Αποθέματα τροφίμων για τρεις ως τέσσερις μήνες διαθέτουν οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε ο Σάαντ αλ-Φερτζάνι, μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου» της αντιπολίτευσης, ο οποίος διαχειρίζεται τα οικονομικά θέματα, μετέδωσε το τηλεoπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια. Ο ίδιος τόνισε πως το «Εθνικό Συμβούλιο» θα ανταποκριθεί σε όλα τα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου από την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή. «Θα καλύψουμε όλα τα συμβόλαια. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν», επισήμανε. «Τα αποθέματα τροφίμων είναι σημαντικά, επαρκούν για τρεις ως τέσσερις μήνες. Υπάρχουν και φάρμακα, καθώς και πετρέλαιο», πρόσθεσε.

Απώθηση δυνάμεων Καντάφι στη Μισράτα

Οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη απώθησαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον της πόλης Μισράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας από τους κατοίκους της πόλης. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, αλλά οι αντικαθεστωτικοί τις απώθησαν. Οι υποστηρικτές του Καντάφι υποχώρησαν σε αεροπορική βάση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι επαναστάτες αιχμαλώτισαν είκοσι στρατιώτες και ακινητοποίησαν ένα άρμα μάχης. Οι νέοι ελέγχουν πλήρως την πόλη», κατέληξε.

Νωρίτερα, κάτοικος της πόλης ανέφερε πως οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη εξαπέλυσαν επίθεση με βαρέα όπλα εναντίον της πόλης Μισράτα, 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ενώ πρόσθεσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το κέντρο της πόλης. «Τα άρματα μάχης βομβαρδίζουν το κέντρο της πόλης κοντά στην έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού. Ακούγονται και βολές πυροβόλων όπλων», τόνισε η ίδια πηγή. «Οι κάτοικοι είναι άοπλοι. Αν δεν επέμβει γρήγορα η διεθνής κοινότητα θα έχουμε πραγματική σφαγή», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση Καντάφι καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές και τους φόρους

Η κυβέρνηση Καντάφι αποφάσισε την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές βασικών αγαθών και τους φόρους παραγωγής και κατανάλωσης, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση αυτή «με την ευκαιρία της μεγάλης νίκης της Λιβύης εναντίον των τρομοκρατικών συμμοριών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις μάχονται κατά των αντικαθεστωτικών που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της χώρας.

Τουλάχιστον τέσσερις βρετανοί πολίτες κρατούνται στην Βεγγάζη από τους αντικαθεστωτικούς

Οι επικεφαλής των αντικαθεστωτικών στην Λιβύη έχουν θέσει υπό κράτηση τουλάχιστον τέσσερις Βρετανούς πολίτες στην Βεγγάζη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. Νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε πως μια ολιγομελής ομάδα βρετανών διπλωματών βρίσκεται στην πόλη, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει μονάδα ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μια ολιγομελής ομάδα βρετανών διπλωματών βρίσκεται στην Βεγγάζη, αλλά δεν θα ήταν σωστό να προσθέσω κάτι παραπάνω για λόγους που σίγουρα αντιλαμβάνεστε», τόνισε ο Φοξ στο BBC. Ο Βρετανός υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει αν η ομάδα αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο ή αν τα μέλη της έχουν συλληφθεί.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του Καντάφι στη Λιβύη. Φαίνεται ότι είναι διασπαρμένες», τόνισε ο Φοξ. «Θέλουμε να κατανοήσουμε απολύτως την δυναμική, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους ώστε να διασφαλίσουμε την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, την μετάβαση σε μια μεγαλύτερη σταθερότητα και τελικά την δημιουργία μια αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Φοξ απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βρετανικές χερσαίες δυνάμεις στην Λιβύη, αλλά πρόσθεσε πως η επιβολή εναέριο αποκλεισμού είναι μια πιθανότητα. Οι Sunday Times γράφουν σήμερα ότι οι αντικαθεστωτικοί συνέλαβαν τα μέλη μια ομάδας των βρετανικών ειδικών δυνάμεων όταν απέτυχε μια μυστική διπλωματική αποστολή.

Λιβύη: Δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν θέσεις στο Ρας Λάνουφ

Πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Ρας Λανούφ, της ανατολικής Λιβύης και ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείο. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης, όμως οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις εναντίον της πόλης, η μια εναντίον σημείου ελέγχου της αντιπολίτευσης και η άλλη σε καταυλισμό αντικαθεστωτικών.

Δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιστρέφουν στην πετρελαϊκή αυτή πόλη από θέσεις που είχαν καταλάβει στα δυτικά.

Οι πιστές δυνάμεις στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, προσέβαλαν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην ανατολική πόλη Μπιν Ζαουάντ, όπως ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι. Παράλληλα, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν αναφορά για νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας Ρας Λάνουφ, που είχε πληγεί και νωρίτερα, ενώ προηγουμένως η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις-είδηση που διαψεύσθηκε από τους εξεγερμένους και δημοσιογραφικές πηγές.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook