Σε νέες αιχμηρές δηλώσεις για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση προχώρησαν νωρίτερα κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, με τον μεν πρόεδρο της κεντρικής γερμανικής τράπεζας να δηλώνει πως η χώρα μας συνιστά απειλή για το τραπεζικό σύστημα, τη δε Αυστριακή υπουργό Οικονομικών να επιμένει πως οι επικείμενες εκλογές θα αποτελέσουν ένα de facto δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, δηλώνει πως «οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα λόγω του υψηλού επιπέδου πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα». Και τονίζει πως «οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια, να αποφασίσουν εάν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να επωμιστούν τα επιπλέον ρίσκα που ίσως προκύψουν από το αποτέλεσμα της ελληνικής κάλπης».

Πάντως ο χερ Βάιντμαν ξεκαθάρισε πως δεν είναι υπέρ του σεναρίου της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφού σε μια τέτοια περίπτωση «υπάρχει μια απειλή ζημιών για την ΕΚΤ και την Bundesbank και συνεπώς για τους Γερμανούς φορολογούμενους…».

Την ίδια ώρα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Presse, επανέρχεται στο ζήτημα που ανέκυψε με την πρόταση της Καγκελαρίου Μέρκελ περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, η κυρία Φέκτερ δηλώνει: «Οι εκλογές στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν de facto δημοψήφισμα. Οι Ελληνες θα πρέπει να σκεφτούν τι θέλουν», για να συμπληρώσει πως «ακόμα και στην περίπτωση εξόδου οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι παραμένουν εξαρτημένοι οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook