Στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, RTE, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στους λόγους για τους οποίους πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο το δημοψήφισμα.

Όπως είπε, θεώρησε πως ήταν δικαίωμα του Ελληνικού λαού να διατυπώσει την απόφασή του όχι μόνο για το ευρώ, για το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ αλλά και για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος. «Αυτά τα μεγάλα διλήμματα έπρεπε να τεθούν υπόψη του Ελληνικού λαού και να αποφασίσει δημοκρατικά ο ίδιος», τόνισε.

Στη ερώτηση, αν θα πρέπει να γίνει τώρα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι, τα δημοψηφίσματα είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων ερωτημάτων, αλλά στη δεδομένη φάση στην Ελλάδα «θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά είναι θέμα της κυβέρνησης που θα προκύψει».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, τόνισε ότι, είναι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο για τον Ελληνικό λαό σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, από το πράγματι δύσκολο πρόγραμμα μετάβασης που σήμερα εφαρμόζεται. Πέραν τούτου, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ταυτοχρόνως και αρνητικό «προηγούμενο» για άλλες χώρες και άρα ολόκληρη την ευρωζώνη που θα απειληθεί.

Επίσης, τόνισε ότι, δεν πρόκειται για ελληνικό και μόνο πρόβλημα – όσο και εάν αυτό βόλευε κάποιους – αλλά για ευρωπαϊκό και αμερικανικό, πρόβλημα των αναπτυγμένων οικονομιών. Εάν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση, δεν θα έχουμε πραγματική ανάπτυξη, ούτε καταπολέμηση της ανεργίας, ούτε δυνατότητα ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες.

Aναφορικά με την πρόταση του Φ. Ολάντ, στο G8 για την έκδοση ευρωομολόγων, ο κ. Παπανδρέου, αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος το έχει προτείνει από το 2009, αναφέρθηκε στα θετικά που θα επιφέρει η έκδοσή τους, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook