Μια … ουσιαστική συνάντηση ενόψει μιας «άτυπης» Συνόδου θα διεξαχθεί σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα μεταβεί ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου να συναντήσει το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια συνάντηση καθοριστική για τη συνέχεια και για τον καθορισμό των σχέσεων των δύο σημαντικότερων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αφού σε αυτήν οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης – «η ατζέντα της συνάντησης είναι ανοιχτή», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο – πρωτίστως όμως θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες των δύο κρατών, των δύο κυβερνήσεων, ως προς το περιβόητο δημοσιονομικό σύμφωνο και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Μια πολιτική που φέρει την «υπογραφή» της Γερμανίας και προσώρας αποδεικνύεται άκρως ατελέσφορη.

Ουσιαστικά ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα μεταφέρει και επισήμως στον Γερμανό ομόλογό του τις γαλλικές θέσεις για την Οικονομία. Σωστότερα τις νέες γαλλικές θέσεις, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν από τον νέο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ΚΑΙ στη συνεδρίαση των G8 στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί έχει δηλώσει πως η Γαλλία «θα πιέσει για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θέλει να συμπεριλάβει σε αυτό προβλέψεις για μέτρα ανάπτυξης».

Για να μην υπάρχει καμία παρανόηση περί των προθέσεων του Παρισιού, ο ίδιος ο Ολάντ δήλωσε από τις ΗΠΑ πως θα «κατέβει» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης με μια «πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων ή για απευθείας δανεισμό των κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ». (δείτε εδώ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=198663). Και μάλιστα τόνισε με νόημα πως «τις ιδέες του για την τόνωση της ανάπτυξης και την παροχή βοήθειας στις προβληματικές οικονομίες, τις συμμερίζονται πλέον αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη…».

Συνεπώς μένει να δούμε πως θα αντιδράσει το Βερολίνο σε αυτή τη νέα … πρόκληση.