Δύσκολη νύχτα πέρασαν σε καταφύγια χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που συντάραξε τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι μετασεισμικές δονήσεις στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια ξεπέρασαν τις 75.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επιστρέφει εσπευσμένα από την διάσκεψη του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Σικάγο. Την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ισχυρός σεισμός.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν, ενώ εκκλησίες και ιστορικά κτίρια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι η προτεραιότητα είναι να βρεθούν ασφαλή καταλύματα για τους περίπου 3.000 αστέγους.

Οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων κοντά στην Φεράρα και την Μοντένα άνοιξαν σχολεία και γυμναστήρια για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν περίπου 3.000 πολίτες. Τα σπίτια τους εκκενώθηκαν καθώς πρέπει να γίνουν άμεσα έλεγχοι στατικότητας.

Φυλακή στη Φεράρα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, ενώ πολλά σχολεία στη Εμίλια Ρομάνια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι αύριο, Τρίτη.

Παράλληλα, όμως, η βροχόπτωση συνεχίζεται και οι καιρικές συνθήκες θέτουν δυο άμεσα προβλήματα: από την μία, αυξάνεται ο κίνδυνος να καταρρεύσουν ετοιμόρροπα σπίτια και από την άλλη, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με χαμηλές θερμοκρασίες.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook