Συνέντευξη στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν μέσω πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο το δημοψήφισμα λέγοντας ότι \”θεώρησα δικαίωμα του Ελληνικού λαού να διατυπώσει την απόφασή του όχι μόνο για το ευρώ, για το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ αλλά και για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος. Αυτά τα μεγάλα διλήμματα έπρεπε να τεθούν υπόψη του Ελληνικού λαού και να αποφασίσει δημοκρατικά ο ίδιος\”.

Σε ερώτηση σχετική με το ποιες ήταν οι αντιρρήσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί, στις Κάννες, επισήμανε ότι το όλο θέμα του δημοψηφίσματος ήταν θέμα ευρύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης, τονίζοντας ότι, δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών.

\”Χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα οι λαοί να εκφραστούν, με στόχο την προστασία τους. Εναπόκειται σε μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας\”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξει ένα πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων δεν θα επιλυθεί η κρίση.

Η κρίση δεν είναι μόνο… ελληνική

Όσον αφορά στην κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για ελληνικό και μόνο πρόβλημα – όσο και εάν αυτό βόλευε κάποιους – αλλά για ευρωπαϊκό και αμερικανικό, πρόβλημα των αναπτυγμένων οικονομιών.

\”Εάν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση, δεν θα έχουμε πραγματική ανάπτυξη, ούτε καταπολέμηση της ανεργίας, ούτε δυνατότητα ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες\”.

Διευκρίνισε ότι \”παρ\’ ότι το Σύνταγμα μας το επιτρέπει, μέχρι τώρα μόνο μια φορά στο παρελθόν ενεργοποιήσαμε τον θεσμό, για το ζήτημα του πολιτεύματος. Αλλά το προηγούμενο καλοκαίρι ψηφίσαμε τον απαραίτητο εφαρμοστικό νόμο που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος\”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να φύγει απο ευρωζώνη, τόνισε ότι,είναι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, από το πράγματι δύσκολο πρόγραμμα μετάβασης που σήμερα εφαρμόζεται.

Πέραν τούτου, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ταυτοχρόνως και αρνητικό \’\’προηγούμενο\” για άλλες χώρες και άρα ολόκληρη την ευρωζώνη που θα απειληθεί.

Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τα ευρωομόλογα και τις προτάσεις του Hollande για αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού υπενθυμίζει ότι, από το 2009 μιλάει για την αναγκαιότητα των ευρωομολόγων, παραθέτει όλα τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η υιοθέτησή τους, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, της επένδυσης σε μια ανταγωνιστική Ευρώπη, όπως και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Παραθέτει επίσης, τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη αλλά δεν εκμεταλλεύεται, όπως και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook