Την Κυριακή 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Πλαισιώνοντας την Κρήτη» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 71η Επέτειο της Μάχη της Κρήτης.

H έκθεση αυτή σχεδιάστηκε από τον Νεοζηλανδό παραγωγό και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, John Irwin, ο οποίος συνέλλεξε το εκτιθέμενο υλικό από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Νέας Ζηλανδίας κυρίως.

Στην έκθεση εκτίθενται έργα ζωγραφικής του Νεοζηλανδού καλλιτέχνη Peter McIntyre, τον οποίο είχε ορίσει ο Αντιστράτηγος Bernhard Feyberg ως επίσημο πολεμικό καλλιτέχνη το 1941. Επίσης εκτίθενται ανέκδοτες ερασιτεχνικές φωτογραφίες της εποχής εκείνης, οι οποίες κατά μεγάλο μέρος τραβήχτηκαν «παράνομα» από πολίτες ή στρατιώτες (αφού είχε απαγορευτεί η κατοχή φωτογραφικής μηχανής) με κλεμμένες, από τους Γερμανούς, φωτογραφικές μηχανές Leica.

Τέλος στην έκθεση προβάλλεται και ένα ανέκδοτο 14-λεπτο ντοκιμαντέρ του John Irwin, με τίτλο «Από την Σούδα ως την Αλεξάνδρεια», το οποίο είναι μια «συρραφή» ερασιτεχνικών ταινιών του 1941 σε φιλμ 8 mm, με σκηνές της καθημερινότητας αλλά και πολεμικής προετοιμασίας των Νεοζηλανδών στρατιωτών.

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Βαγγέλης Ντουσάκης, ενώ ο Βασίλης Κοζωνάκης ανέλαβε την ανατύπωση/αναπαραγωγή των έργων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 27 Μαΐου, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00.

Λίγα λόγια για τον John Irwin

Ο John Irwin είναι σκηνοθέτης με 30ετή εμπειρία στην παραγωγή, τη σκηνοθεσία, στο «γύρισμα» και το μοντάζ ντοκιμαντέρ θεατρικών έργων.

Μετά από σπουδές Αγγλικών και Θεατρικές Σπουδές στο Λονδίνο, και έπειτα από δύο χρόνια σε Σχολή Κινηματογράφου, ο John επέστρεψε στην Νέα Ζηλανδία, στην Εταιρεία Pacific Films, στο Wellington.

Η εταιρεία παραγωγής του John, η Wild Sweet Productions Ltd, ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την συν-παραγωγή Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας του ντοκιμαντέρ με τίτλο In Rich Regard, το οποίο εξερευνά τη σχέση που προκύπτει μεταξύ της Κρήτης και της Νέας Ζηλανδίας, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Wild Sweet Productions τεκμηριώνει τις τέχνες, την ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και του Ειρηνικού, θέματα που σχετίζονται με την υγεία και το περιβάλλον, και παράγει εκπαιδευτικές και διαφημιστικές ταινίες.

Παραγωγή εκπαιδευτικών και ψηφιακών βίντεο δίδαξε το 1991, στο Πανεπιστήμιο του Otago, και σήμερα εργάζεται ως Καθηγητής Ήχου και Κινούμενης Εικόνας, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Nelson Marlboroug.

Αυτή τη χρονική περίοδο, ο John βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και παραγωγής των παρακάτω ντοκιμαντέρ:

• Greece and Crete: μια σειρά αποτελούμενη από έξι μέρη, για την ιστορία της σχέσης, που σμιλεύτηκε κατά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Κρήτης.
• Families and Communities: μια σειρά για την ανάπτυξη με επίκεντρο την οικογένεια και την κοινότητα.
• Professor Futa Helu: το προφίλ ενός από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς και στοχαστές του Tonga.
• Mataura: η ιστορία ενός ποταμού και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το
«ταξίδι» του ως της θάλασσα.
Πρόσφατες παραγωγές:
• Central Stories, 2011: η ιστορία της γεωλογίας και του τοπίου του Κεντρικού Otago.
• Purakaunu te Turangawaewae, 2010: η ιστορία των σχέσεων των Maori με την Περιφέρεια του Purakaunui.
• No Dig Gardening, 2009: εκπαιδευτικό βίντεο για την κατασκευή ενός κήπου «χωρίς σκάψιμο».
• Ans Westra: Private Journeys/Public Signposts, 2007. Co-director, DOP, Editor.
• Profile of photographer, Ans Westra for TVNZ και NZ Film Festival. Qantas Awards Finalist.
• Te Ahi-Kaa-Roa Tuturu o Rakiura, 2006. Η ιστορία των Maori στο νησί Stewart (Rakiura).
Kaki, 2005. Η ιστορία του σπανιότερου πουλιού της Νέας Ζηλαδίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook