Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να προωθήσουν την πρόταση της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, αυξάνοντας τις πιέσεις στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να υπαναχωρήσει από την άκαμπτη στάση της.

Επιπλέον, μία άλλη πρόταση που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και μπορεί να υλοποιηθεί συντομότερα είναι αυτή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF, αντί να δανείζει πρώτα τα κράτη και μετά στη συνέχεια αυτά να δανείζουν τις τράπεζες.

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν πρέπει το EFSF να δανείζει απευθείας τράπεζες, καθώς λέει ότι είναι δουλειά των εθνικών κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων τους.

Το θέμα των κοινών ευρωομολόγων τέθηκε από τον κ. Ολάντ στη συνάντηση της G-8 και θα τεθεί ξανά την Τετάρτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να έχει τη στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι και της Κομισιόν, που προωθεί αυτή την ιδέα (με τη μορφή των Ομολόγων Σταθερότητας ή των Ομολόγων Έργων) εδώ και πολύ καιρό.

Στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου της Τετάρτης κυριαρχούν τα θέματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Οι προτάσεις που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την αύξηση κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα σχέδια για τα «ομόλογα έργων» (project bonds) τα οποία θα χρηματοδοτούν έργα στους τομείς των υποδομών κυρίως.

Το Βερολίνο λέει ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα καθαυτή της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, αλλά ότι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα στην πορεία της δημοσιονομικής σύγκλισης. Δηλαδή, πρώτα τα μέτρα και μετά η έκδοση των τίτλων.

Η Κομισιόν (όπως και ο Μ. Μόντι) λέει ότι αυτές οι δύο διαδικασίες μπορεί να γίνονται παράλληλα, καθώς η επιδείνωση της κρίσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις ευρωπαικές κυβερνήσεις για καθυστερήσεις.

Τις αντιρρήσεις του Βερολίνου υπενθύμισε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Στέφαν Κάμπετερ. «Θα ήταν μία συνταγή σε λάθος χρόνο με λάθος επιπτώσεις», είπε.

Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο ο Β. Σόιμπλε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook