Συνέντευξη στο Reuters παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ενθάρυνση της ανάπτυξης και την… σφυρηλάτηση δεσμών με όλους τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του.

Σε συνέντευξή του την παραμονή της πρώτης επίσκεψής του στο εξωτερικό μετά από την άνοδο του κόμματός του στις εκλογες στις 6 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε στη μαχητική ρητορεία του που έχει παρασύρει τη δυσαρεστημένη ελληνική νεολαία και αυξάνει την ανησυχία των Βρυξελλών και Βερολίνου.

Ο ίδιος τόνισε επανειλημμένα ότι θέλει ναι διαπραγματευτεί για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Είπε ότι θέλει να σφυρηλατήσει δεσμούς με τους ομοϊδεάτες του στην Ευρωπαϊκής ένωση, συμπεριλαμβανόμενου του νέου Γάλλου Προέδρου, οι οποίοι θέλουν να απαλύνουν τις πολιτικές λιτότητας με την εξεύρεση νέων τρόπων για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης.

Ο πρώτος λόγος που κάνουμε αυτό το ταξίδι είναι επειδή θέλουμε τις κυβερνήσεις αυτών των σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία και η Γερμανία, να δούνε τι πρεσβεύουμε: αυτό που μεταδίδεται στην Ευρώπη για μας δεν είναι αυτό που εμείς εκπροσωπούμε δήλωσε ο Τσίπρας στο Reuters στα γραφεία του κόμματός του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι οι όροι του δανείου των 130 δισ. ευρώ που υπέγραψε η Ελλάδα με τους διεθνείς δανειστές της τον περασμένο Μάρτιο είναι «νεκρό γράμμα» και πρόσθεσε πως αν έρθει στην εξουσία θα αναζητήσει νέο μίγμα πολιτικής για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Ναι, θέλουμε τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης, αλλά δε θέλουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να πάνε χαμένα. Τα δύο διαδοχικά πακέτα στήριξης πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αν αυτό συνεχιστεί, θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης σε έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους πρέπει να το καταλάβουν αυτό.

Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την αλληλεγγύη και την χρηματοδότηση της Ευρώπης για να δημιουργήσουμε τη βάση των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεών μας. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι σε 2-3 χρόνια θα έχουμε ξεφύγει από την ύφεση, θα έχουμε ανάπτυξη και θα μπορούμε να δώσουμε πίσω τα χρήματα που μας έχουν δοθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τους ξεπληρώσουμε αν συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα», τονίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με τρόμο στην άνοδο του Τσίπρα, ενός 37χρονου πρώην κομμουνιστή ηγέτη του μαθητικού κινήματος, που στις 6 Μαΐου ταπείνωσε τους σοσιαλιστές και τους δεξιούς, που για δεκαετίες κυβερνούσαν την Ελλάδα και υπέγραψαν το μνημόνιο», γράφει το Reuters για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook