Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκό, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο της Google «Zeitgeist» στο Λονδίνο και επεσήμανε: «Εξαρχής είχα τονίσει ότι ως Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των αποτυχιών μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πάλεψε» για να ανταποκριθεί η Ευρώπη με το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία και με το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αγορές αντί να ηρεμήσουν παραμένουν ανήσυχες, επιθετικές και κερδοσκοπικές, γιατί η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο το οποίο αναδεικνύει την ενυπάρχουσα αδυναμία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα καθώς και τα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου».

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι η ελληνική κρίση έφερε στο προσκήνιο μερικές από τις ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος ενώ σημείωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα κεφάλαια φεύγουν προς τους «φορολογικούς παραδείσους» τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα».

«Πρέπει να εκδημοκρατίσουμε και να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση καθώς διαφορετικά οι πολίτες θα θεωρήσουν ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αδύναμοι και αυτό θα τους οδηγήσει να ψάξουν να βρουν σωτήρες, να στραφούν στον φονταμενταλισμό ή σε απόλυτες ιδεολογίες, στην απάθεια ή στη βία αντί στη δημοκρατική, δημιουργική συμμετοχή μέσα στις κοινωνίες μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη έκανε λόγο για μια Κεντρική Τράπεζα περισσότερο επεμβατική, σαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχοντας μέλημα να αντιμετωπίσει την ανεργία.

Μίλησε για ευρωομόλογα και φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του χρέους και να δημιουργήσουν αποθέματα για επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πρέπει να συμπληρώσουμε τις εθνικές πολιτικές για δημοσιονομική πειθαρχία με ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης. Φαίνεται να υπάρχει λίγο φως από την πρόσφατη συνάντηση των G8 και τις πολιτικές αλλαγές σε χώρες όπως η Γαλλία», σημείωσε.