Αν και στη κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Λικ Μελανσόν έδωσαν το παρών δεκάδες Γάλλοι δημοσιογράφοι, ωστόσο, ως θέμα δεν παίζει ψηλά στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης.

Πάντως, ο «Ελληνας Μελανσόν», όπως αποκαλούν τα γαλλικά ΜΜΕ τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τα βάζει με τη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας.

Από το Παρίσι -πρώτο σταθμό του στην Ευρώπη- ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πριν από λίγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αρχηγό του Αριστερού  Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Αριστεράς, Πιερ Λωρέν,  ότι δεν είναι η Ανγκέλα Μέρκελ αυτή που θα αποφασίσει για την διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος  στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα. Δεν είναι η κ. Ανγκέλα Μέρκελ αυτή που θα αποφασίσει εάν θα πάμε σε δημοψήφισμα ή όχι», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τίποτα για να διαπραγματευτούμε σε ότι αφορά το μνημόνιο . Αυτό που θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε δεν είναι το μνημόνιο αλλά το δημόσιο χρέος», τόνισε.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κ. Μέρκελ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην ΕΕ, η οποία δεν έχει ενοικιαστές ούτε ιδιοκτήτες».

Από την πλευρά του ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ανέφερε ότι «τo να απειλούμε τον Ελληνικό λαό είναι σαν να απειλούμε εμάς τους ιδίους» υπογραμμίζοντας ότι «ο Τσίπρας έρχεται εδώ όχι για να μαζέψει ψήφους αλλά για να εισακουσθεί».

Το ραντεβού για το καλωσόρισμα του Α. Τσίπρα στο Παρίσι έγινε στις 19.30 ώρα Ελλάδας- έξω από τη  γαλλική Βουλή . Η πρόσκληση γίνεται από τους ιστότοπους των κομμάτων που συνθέτουν το γαλλικό Αριστερό Μέτωπο και απευθύνεται προς όλους τους παδούς και φιλικά προσκείμενους της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς που θα ήθελαν να ενώσουν τη φωνή τους με το σύνθημα: «Όχι άλλο λιτότητα στην Ευρώπη».

Επόμενος σταθμός του Α. Τσίπρα είναι το Βερολίνο. Την Τρίτη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με την ηγεσία του γερμανικού αριστερού κόμματος, Die Linke.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα

«Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται από το Μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική και μια πιθανή έξοδό της από το ευρώ. Η έξοδος όμως της Ελλάδας θα διαλύσει συνολικά την Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο υπάρχει αντίφαση στο να θέλει να παραμείνει μεν η Ελλάδα στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να αποδέχεται το Μνημόνιο.

«Αντίφαση υπάρχει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι Μνημόνιο και Ευρωζώνη μπορούν να προχωρήσουν μαζί» ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

 Ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε στη συνέχεια την Ευρωζώνη ως μια αλυσίδα από 17 κρίκους αναφέροντας πως εάν ένας κρίκος σπάσει θα καταστραφεί και η αλυσίδα.

«Επομένως είναι απολύτως παράλογοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέφουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά να διατηρούν την ευρωζώνη ανέπαφη.

Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην Ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή πιστεύουμε στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αγωνιζόμαστε για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», κατέληξε.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την πρόταση της 'Αγκελα Μέρκελ για διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για παραμονή ή μη στο ευρώ, αλλά και για την άρνηση του Φρανσουά Ολάντ να τον συναντήσει, απάντησε: «Η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στις χώρες της ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα τριπλού ΑΑΑ. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, ο ελληνικός λαός κυρίαρχος, έχουμε διαδικασίες βάσει του δικού μας συντάγματος, συνεπώς δεν μπορεί η κυρία Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα και για ποιό λόγο».

Αναφορικά με τον Φρανσουά Ολάντ, πρόσθεσε, ότι είναι δικαίωμά του να δέχεται με βάσει το Πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κρατών, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και κυρίως εάν αυτά που έλεγε προεκλογικά θα ισχύουν και μετεκλογικά.

Διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που κάνει την ίδια πολιτική, αλλά κάποιον που θα την αλλάξει. Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του διαφορετικά θα γίνει ένας «Ολαντρέου» και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα εάν στοχεύει να αναδιαπραγματευθεί το σύνολο του Μνημονίου ή υπάρχουν σημεία που θα μπορούσε να αποδεχθεί, απάντησε: «Το Μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση διότι η κόλαση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το Μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και την καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευθούμε κάτι από το Μνημόνιο, γιατί ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην Ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου. Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια επανίδρυση της Ευρώπης. Θα πρέπει να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες και πολύ γρήγορα την καρδιά, τον πυρήνα της Ευρώπης».

Πρόσθεσε ότι, οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να σταματήσουν να ζητούν από τους φορολογούμενους να βάζουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, διότι το Μνημόνιο πέρα από απάνθρωπο και βάρβαρο είναι απολύτως και αναποτελεσματικό, σε 3- 4 μήνες εάν συνεχίσει η εφαρμογή του θα είμαστε μπροστά στη ανάγκη τρίτου χρηματοπιστωτικού πλαισίου και δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα.

Ελλάδα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε δώρο στην ανθρωπότητα την αξία της Δημοκρατίας και σήμερα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και με τη στάση του είναι αυτός που επαναφέρει την έννοια και την αξία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Συνεπώς οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια Ένωση χωρίς την αξία της δημοκρατίας, χωρίς να σέβονται την επιλογή των λαών.

Στο ερώτημα πως προτίθεται να δώσει μισθούς και συντάξεις εάν οι πιστωτές σταματήσουν να πληρώνουν και με ποιούς στοχεύει να κυβερνήσει σε περίπτωση που αναδειχθεί ως πρώτο κόμμα, απάντησε : «Οι μισθοί και οι συντάξεις εξήγησε, κινδυνεύουν εάν εφαρμοσθεί το Μνημόνιο, διότι προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί προκειμένου να πηγαίνουν τα χρήματα κατά προτεραιότητα στους πιστωτές και ότι περισσεύει για τους μισθούς και τις συντάξεις».

Δήλωσε στη συνέχεια ότι κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει εύκολα η χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Στήριξε δε την άποψή του σε δηλώσεις του Ζαν Λυκ Μελανσόν που εξήγησε πόσο συνδεδεμένο είναι το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό και πόσο συνδεδεμένη είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή.

Μια μονομερής διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας, θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την ευρωζώνη και εκατομμύρια πολίτες σε όλη την ευρωζώνη.

«Εμείς δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί, δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της ΕΕ. Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνισθούν μαζί μας και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει τους λαούς».

Σχετικά με ποιούς στοχεύει να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια κυβέρνηση της αριστεράς.

Θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις της αριστεράς που μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμά μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.