Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνονται τα ακόλουθα, αναφορικά στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εμφάνισης κρούσματος νόσου λεγεωναρίων σε ξενοδοχεία:

 

Κατά τα έτη 2010-2011 καταγράφηκαν στην Κρήτη 38 κρούσματα λεγεωνέλλωσης σε αλλοδαπούς τουρίστες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ελεγχθέντα δείγματα νερού όσο και οι αυτοψίες των υγειονομικών υπαλλήλων απέδειξαν ότι δεν πληρούνταν οι προβλεπόμενες συνθήκες πρόληψης παρουσίας του παθογόνου μικροβίου στα δίκτυα ύδρευσης (συγκέντρωση χλωρίου, θερμοκρασία ζεστού-κρύου νερού, οργανωμένο πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου ύδρευσης). Τονίζεται τέλος ότι από τα ξενοδοχεία που παρουσιάζουν μόνιμο πρόβλημα τα τουριστικά γραφεία αποσύρουν άμεσα τους πελάτες τους και εκδίδονται οδηγίες αποκλεισμού τους από την τουριστική αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον εγχώριο τουρισμό.

Η νόσος των λεγεωναρίων οφείλεται κυρίως στο βακτηρίδιο Legionella Pneumophila που αναπτύσσεται στα επιφανειακά νερά. Η λεγεωνέλλα επιβιώνει αδρανής σε χαμηλές θερμοκρασίες και αναπτύσσεται – πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 ο C και 45 ο C κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, π.χ. ύπαρξη σκουριάς, αλγών, πουρί, αλάτων και άλλων βακτηρίων. Έτσι σχηματίζεται η μολυσμένη βιομεμβράνη που απελευθερώνει συνεχώς μικροοργανισμούς στο δίκτυο του νερού.

Η λεγεωνέλλα μεταδίδεται κυρίως αερογενώς με την εισπνοή λεπτών σταγονιδίων από κλιματιστικά μηχανήματα, spa, πισίνες, συντριβάνια, ντούς ή και κατά το πλύσιμο των χεριών και εκδηλώνεται ως πνευμονία (πυρετός, βήχας, πόνοι στο στήθος, δύσπνοια). Στην ομάδα υψηλού κινδύνου νόσησης περιλαμβάνονται:  Άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, άτομα  με παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα, πνευμονοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια και γενικά άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από λεγεωνέλλα (θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών, υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα κλπ.). Κρίσιμες είναι οι μεγάλες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες, ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου διανομής να μπορεί να θεωρηθεί «στάσιμο» (κατάσταση που ευνοεί την ανάπτυξη της λεγεωνέλλας)

Επικίνδυνα σημεία στα οποία μπορεί να γίνει η ανάπτυξη και η μετάδοση της λεγεωνέλλας

Προληπτικά μέτρα

  1. Το ζεστό νερό μεταξύ των 20ο C και 45ο C
  2. Οι συσκευές θέρμανσης (boiler) και οι δεξαμενές αποθήκευσης του ζεστού νερού

 

Συνεχής διατήρηση θερμοκρασίας στους 55 οC- 60 οC, περιστασιακά να γίνεται θερμικό σοκ (άνοδος της θερμοκρασίας στους 70 οC- 80 οC και κυκλοφορία του νερού σε όλο το δίκτυο) Παρακολούθηση και καταγραφή των θερμοκρασιών
  1. Οι πύργοι ψύξης, οι εξατμιστικοί συμπυκνωτές και οι υγραντήρες

 

Συστηματική συντήρηση μηχανικών τμημάτων, χημικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων
  1. Τα ντους και οι βρύσες
  2. Οι σωληνώσεις δικτύου ύδρευσης με μικρή ή μηδενική ροή νερού (αυτό περιλαμβάνει βρύσες και ντους σε δωμάτια ξενοδοχείων που δε χρησιμοποιήθηκαν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας)

 

Διαδικασία flushing (ανοικτές βρύσες με μεγάλη ροή για 10-15 λεπτά για να απομακρύνεται το στάσιμο, πιθανώς μολυσμένο, νερό από το δίκτυο)
  1. Οι δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού, κολυμβητικές δεξαμενές, spa, διακοσμητικά συντριβάνια και καταρράκτες κτλ.

 

Καθαρισμός, συνεχής απολύμανση με χλώριο
  1. Η ιλύς (λάσπη) στις δεξαμενές νερού, η βιομεμβράνη και οι επικαθίσεις (άλατα-πουρί) που βρίσκονται στις επιφάνειες των σωληνώσεων των ντους και των βρυσών, των δεξαμενών, τα «τυφλά» σημεία στο σύστημα ύδρευσης

 

Τακτικός καθαρισμός, αλλαγή των εξαρτημάτων σε μπαταρίες βρυσών-ντους που έχουν άλατα ή άλλες επιστρώσεις, απολύμανση
  1. Τα συστήματα ποτίσματος κήπων, κλπ

 

Να προτιμάται το πότισμα στάγδην (στη ρίζα του φυτού) και όχι η τεχνητή βροχή για να αποφεύγεται η δημιουργία σταγονιδίων

Για τυχόν διευκρινίσεις επί του θέματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε Ρεθύμνου (Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού ελέγχου), Ζαμπελίου 34, Τηλ. 28313-43316, -318, Fax. 2831-3-43337,  e-mail : [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook