Το ενδεχόμενο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων εξετάζει πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Περί τα 163 σκευάσματα –τόσο ευρείας κατανάλωσης όπως τα καρδιολογικά, τα αντιυπερτασικά και τα διαβητικά όσο και φάρμακα υψηλού κόστους όπως τα αντικαρκινικά- έχουν εκλείψει από τα ράφια των φαρμακείων όπως κατήγγειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Ο ΕΟΦ, ωστόσο, περιορίζει τον αριθμό των επίμαχων σκευασμάτων σε 28 για τα οποία όπως αναφέρουν τα στελέχη του η έλλειψη είναι συστηματική, ενώ για τα υπόλοιπα θεωρεί ότι υπάρχουν υποκατάστατα.

Οι ασθενείς πάντως κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τη αναγκαία για την επιβίωσή τους θεραπευτική αγωγή, ενώ σύλλογοι ασθενών έχουν καταθέσει ακόμη και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στη θεραπεία. Μάλιστα, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά και στα φαρμακεία του ΕΣΥ από όπου οι χρονίως και βαριά πάσχοντες -θεωρητικά- μπορούν να προμηθεύονται τα ακριβά φάρμακα. Στην πράξη αυτό που λαμβάνουν όπως καταγγέλλουν είναι η… σφραγίδα «Στερούμεθα» επάνω στην ιατρική συνταγή, καθώς πολλοί διοικητές επιλέγουν να μην προμηθεύονται τα φαρμακεία τους τα ακριβά φάρμακα για να παρουσιάζουν μειωμένες τις δαπάνες.

Προβληματική η αλυσίδα της τροφοδοσίας με φάρμακα

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι –δυστυχώς- πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα. Η «ρίζα του κακού» δεν είναι μεμονωμένη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με φάρμακα -φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακοποιοί- προτάσσουν επιχειρήματα που φαίνεται να νομιμοποιούν την τακτική τους.

Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και το μεγάλο περιθώριο κέρδους που αφήνουν οι εξαγωγές των σκευασμάτων σε αλλοδαπές χώρες αποτελούσαν πάντοτε ένα ισχυρό κίνητρο για τους φαρμακαποθηκάριους ώστε να εξάγουν φάρμακα. Ο ΕΟΦ ορίζει βεβαίως ότι «οι εξαγωγικές δραστηριότητες των φαρμακαποθηκών είναι νόμιμες εφόσον εξασφαλίζεται η επάρκεια της ελληνικής αγοράς» αλλά στην πράξη ουδείς προσδιορίζει την επάρκεια και τον τρόπο μέτρησής της.

Από την άλλη, οι φαρμακευτικές εταιρίες εγκαλούνται από τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακαποθηκάριους ότι διαθέτουν με το… σταγονόμετρο φάρμακα στην ελληνική αγορά. Αποδίδουν δε το γεγονός της περιορισμένης διάθεσης προϊόντων από τις μητρικές εταιρίες στις θυγατρικές στην Ελλάδα στην κρίση που βιώνει η χώρα και την επισφάλεια που συνεπάγεται για τις πολυεθνικές. Στελέχη φαρμακευτικών εταιριών, ωστόσο, αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων στην Ελλάδα. Απεναντίας, κάνουν λόγο για πλεόνασμα συσκευασιών που παραλαμβάνουν πάγια προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις «γνωστές» ελληνικές ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

Το τελευταίο διάστημα πάντως το πρόβλημα έχει οξυνθεί λόγω και της γενικότερης έλλειψης ρευστού αλλά και των τεράστιων χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τον κλάδο των φαρμακοποιών που αγγίζουν το ένα δισ ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook