Η πολυτάλαντη ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός είχε προκαλέσει αίσθηση πριν λίγο καιρό με το βίντεό της, “IamHellene” στο οποίο παρουσίαζε το μέσο Έλληνα ως άνθρωπο που κομίζει βασικές αξίες στην ανθρωπότητα, που ζει σε μια όμορφη χώρα και που δεν αποτελεί δείγμα τεμπέλη, αργόμισθου και σπάταλου ανθρώπου ο οποίος ευθύνεται για την κρίση που η Ελλάδα βιώνει εδώ και 3 χρόνια. Η Κατερίνα δέχτηκε με χαρά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για την προσπάθειά της να προωθήσει τη χώρα μας, τις αξίες της δημοκρατίας και ελευθερίας της έκφρασης που εισήγαγε η Ελλάδα και για το πώς η ίδια βιώνει τα σχόλια για την Ελλάδα στο εξωτερικό όπου ζει και εργάζεται.

Κατερίνα, το βίντεό σου έκανε το γύρο του κόσμου και εισέπραξε κατά γενική ομολογία θετικότατα σχόλια. Τι σε έκανε να προβείς στη δημιουργία του;

Για καιρό είχα στο μυαλό μου να δημιουργήσω ένα κανάλι στο YouTube, όχι μόνο για καλλιτεχνική αλλά και – κυρίως- για προσωπική εκφράση και χρήση. Η κατάσταση της Ελλάδας, ή μάλλον η εικόνα της εντός αλλά και εκτός των συνόρων της βάλλεται από παντού. Ήξερα σίγουρα οτι ένα από τα πρώτα βίντεο που θα έκανα θα είχε σχέση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Είδα το “Ι am Canadian” και αποφάσισα οτι η προσαρμογή αυτού σε Ελληνική εκδοχή θα ήταν ένας ωραίος τρόπος να πω αυτά που σκέφτομαι για την ταυτότητα μου ως Έλλην(ιδα) σε περίπου ένα λεπτό. Και επειδή δεν θα επρόκειτο για διαφήμιση Καναδέζικης μπύρας, αλλά για κάτι που θα έπρεπε να εκφράζει κάτι βαθειά ριζωμένο στην Ελληνική ταυτότητα, ψυχή, πολιτισμό, προσπάθησα να μιλήσω όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον.

Να τολμήσω να κάνω μια μικρή κριτική στο βίντεο. Λες μέσα οτι κάποια πράγματα όπως ο Ελληνισμός, η ελεύθερη αγορά, η κριτική και άλλα είναι σεβαστά σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Μήπως όμως υπάρχει ένας κίνδυνος να θεωρηθούμε ελαφρώς εθνικιστές μέσα στην οικονομική κρίση και αντί να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τα κακώς κείμενα να εστιάζουμε σε ιδεολογίες και αρετές των προγόνων μας; Ποιά είναι η γνώμη σου;

Καταρχήν, νομίζω πως κάποιος που παρατήρησε σωστά το μήνυμα του βίντεο καταλαβαίνει οτι κάθε άλλο παρά με εθνικισμό σχετίζεται. Οι ιδεολογίες των προγόνων μας είναι οι βάσεις στις οποίες στηρίζεται ολόκληρος ο “Δυτικός Κόσμος” σήμερα. Είναι βάσεις και ιδεώδη ζωντανά, εν εξελίξει.

Βρισκόμαστε μέσα σε αυτό το “γίγνεσθαι”. Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι κλπ – αυτό που αποκαλούμε “Δύση” – και όχι μόνο – είναι εκφραστές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο του “Ελληνικού” ιδανικού. Ακόμα και οι Κινέζοι πια διαμορφώνουν ή προσπαθούν να διαμορφώσουν πολιτικές, οικονομίες, κοινωνίες που τείνουν προς αυτά τα ιδανικά.

Ο “Δυτικός κόσμος” γενικά χαρακτηρίζεται από τη δημοκρατία, την ιδιωτική ιδιοκτησία, την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, και την αυτοκριτική, το λαϊκο κράτος, και την ανεξιθρησκία.

Παρ’όλα τα ελαττώματα του, δεν έχει βρεθεί κάτι καλύτερο για να εκφράσει όχι μόνο τις προσωπικές ελευθερίες του ανθρώπου, αλλά και την ευημερία του. Οι φορείς του πολιτισμού αυτού, στη σύγχρονη εποχή είμαστε εμείς. Το βίντεο, ακριβώς αυτό το νόημα εχει: να θυμίσει στους επικριτές μας, και ακόμα πιο πολύ σε εμάς τους Έλληνες, οτι ολόκληρη η υφήλιος στηρίζεται σε αυτό το “σύστημα” ακόμα και σήμερα, και θα στηρίζεται.

Έπειτα το βίντεο καταλήγει στο οτι πρέπει να κάνουμε την αυτο-κριτική μας. Άλλο αυτο-κριτική όμως, και άλλο η συνεχής ενοχοποίηση, και ψυχική και οργανική “αυτοκτονία” ενός ολόκληρου λαού για τα κακώς κείμενα. Δύο χρόνια μας έπειθαν οτι φταίγαμε εμείς οι Έλληνες και έπρεπε να πληρώσουμε γι αυτό.

Τώρα καταλάβαμε και εμείς, και η Διεθνής Κοινότητα, οτι κάτι άλλο συνέβαινε: γίναμε ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης, για να μπορούν οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί “φταίχτες” να τη βγάλουν καθαρή. Ελπίζω να μην τους περάσει όμως – ό,τι και κόστος να έχει αυτό.

Είσαι ένα άτομο πολυταξιδεμένο και πολίτις του κόσμου. Τι αφουγκράζεσαι από τη ζωή σου στο εξωτερικό όσον αφορά τη γνώμη που έχουν τα άλλα έθνη για εμάς, ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο που η χώρα περνάει τα τελευταία 3 χρόνια; Υπάρχει κάποια κατανόηση ή και συμπαράσταση ή μήπως κάποιοι μας θεωρούν άξιους της μοίρας μας που ζούσαμε με δανεικά και εμφανιζόμασταν πλούσιοι ενώ δεν ήμασταν;

Υπάρχουν αυτοί που συνεχίζουν να μας κατηγορούν – οι αδιάβαστοι και ανενημέρωτοι συνήθως. Όμως, κάθε μέρα, οι φωνές που μιλούν την αλήθεια, σε σχέση με το πως “καταστράφηκε” η Ελλάδα, πληθαίνουν. Και η Ελλάδα δεν “καταστράφηκε” ούτε από μόνη της, ούτε από ένα αόρατο χέρι. Το ποιος/ ποιοί είναι υπεύθυνοι γι αυτό λίγο πολύ το καταλαβαίνουμε όλοι πια. Με δανεικά δε ζούσε ο λαός. Ο Έλληνας ιδιώτης δε χρωστάει. Τον μέσο Έλληνα τον χαρακτηρίζει η νοικοκυροσύνη και η οικονομία.

Επειδή έχουμε ήλιο και απέραντη ομορφιά, επειδή ξέρουμε να ζούμε, κι επειδή έτυχε κάποιοι παππούδες μας να έσπαζαν πιάτα το 50 και το ’60, πρέπει να την πληρώνουμε εμείς; Όχι κύριε αρνούμαι να μπαίνω σε τέτοιου είδους λογική. Και συνήθως, η αλήθεια είναι πως δε συζητάω με Ξένους που θα μου προβάλλουν τέτοιου είδους επιχειρήματα.

Περιέργως, τυχαίνει να συναντώ ή να συναναστρέφομαι ανθρώπους με μεγάλο σεβασμό και αγάπη και για τη χώρα μας, και για τον Πολιτισμό μας. Δε θα ξεχάσω πριν χρόνια, ένας Γάλλος μεγάλος άνθρωπος, παππούς μιας συμφοιτήτριας μου, μόλις του είπα οτι ήμουν Ελληνίδα με πλησίασε και ακουμπώντας ελαφρά τον ώμο μου λέει – σα μαγεμένος, μεταξύ αστείου και σοβαρού:

“Α, Ελληνίδα…! Είστε σπάνιο εύρημα… Θέλω να κλέψω λίγο από την ομορφιά, και τη σοφία σας.” Τώρα το οτι ευθυνόμαστε και εμείς δεν υπάρχει αμφιβολία. Η νοοτροπία “βολέματος”, η έλλειψη αγωγής του πολίτη είναι οι “θεσμικές” αλλαγές που νομίζω πρέπει να κάνουμε σα λαός.

Βέβαια νόμιζα πως σα χώρα είμασταν αυτοί που στην πλειοψηφία τους θέλουμε να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι ή τέλος πάντων να έχουμε κάτι σίγουρο, μέχρι που ο ίδιος Γάλλος παππούς μου είπε οτι οι Γάλλοι μας είχαν ακριβώς την ίδια νοοτριπία.

Επίσης νόμιζα πως φοροδιέφευγαν μόνο οι Έλληνες γιατροί, μέχρι που έμαθα πως ένας Γερμανός γιατρός με μικρή κλινική στην Αθήνα, ούτε αυτός έκοβε αποδείξεις. Καταλάβατε, τώρα. Οι άνθρωποι είναι παντού το ίδιο. Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

Έχεις κάποια σχέδια επιστροφής και καλλιτεχνικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα;

Ναι, καταρχήν μια ταινία μεγάλου μήκους σε Ελλάδα και Τουρκία, και ένα πρότζεκτ για ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στην Αθήνα. Όταν ασχολείσαι με το σινεμά, σε οποιαδήποτε μορφή του, το καλό είναι οτι μπορείς να ζεις παντού και πουθενά. Είναι ένα διαρκές ταξίδι.

Θα θέλαμε να σε δούμε στην Κρήτη επίσης. Θα μας κάνεις την τιμή να έλθεις στο μέλλον;

Έχω ταξιδέψει στην Κρήτη πολλές φορές στο παρελθόν, και είναι ένα μέρος τόσο πλούσιο, τόσο μαγικό. Από που να ξεκινήσει κανείς! Έχω γυρίσει τα Χανιά, και το Ρέθυμνο με μηχανή. Έχω επισκεφτεί και το Ηράκλειο βέβαια! Από τα αγαπημένα μου μέρη είναι η Σητεία απ’όπου κατάγεται και η αγαπημένη μου φίλη Κατερίνα Παπουτσάκη… Αλλά και η Ιεράπετρα όπου οι γονείς μου έχουν κουμπάρους.

Θα ήταν δική μου τιμή να έρθω να σας επισκεφτώ, και μάλιστα θα το κάνω σύντομα.

Συνέντευξη στον Μανόλη Μπουχαλάκη
Εκπαιδευτικό-Δημοσιογράφο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook